Yhteistyöllä pienryhmätila Saaren koululle

16.6.2023 julkaistu

REDUn eri toimialat osallistuivat yhteistyössä Saaren koulun pienryhmätilan rakentamiseen. Nyt tila on oppilaiden käytössä, ja käyttäjiltä saatu palaute on poikkeuksetta positiivista. Myös oppimistulokset ovat parantuneet.

Saaren koululle on valmistunut upea pienryhmätila, jossa oppilaiden on helppo keskittyä oppimiseen ja tehtävien tekemiseen. Tilan rakentaminen on ollut pitkä projekti, eikä se olisi onnistunut ilman tiivistä yhteistyötä alueen oppilaitosten kesken, unohtamatta myöskään yritysten lahjoituksia. REDUn eri aloilla oli keskeinen rooli projektin suunnittelussa ja toteutuksessa.

Idea pienryhmätilan rakentamiseen syntyi erityisluokanopettaja Riikka Kolarin mielessä, kun hän huomasi mahdollisuuden hakea kulttuurirahaston apurahaa lukuintoa vahvistavaan toimintaan. Apurahaa saatiin 4000 euroa, mutta jo alusta lähtien oli selvää, että se ei riitä. Tarvittiin yhteistyökumppaneita mukaan projektiin. Niinpä Kolari otti yhteyttä REDUlle eri alojen opettajiin, Lapin yliopistolle sekä alueen yrityksiin.

- Oli käsittämätöntä, miten korona-aikanakin kaikki opettajat lähtivät heti mukaan, Kolari muistelee kiitollisena.

Projektia lähdettiin viemään eteenpäin peruskoulun ja oppilaitosten välisenä yhteistyönä. REDUn opettajat toivat asiantuntemuksellaan näkemystä siihen, mikä on mahdollista ja miten ideat voitaisiin toteuttaa. REDUsta mukana projektissa olivat rakennusala, puuteollisuus, pintakäsittelyala sekä tekstiili- ja muotialat.

- Opettajat osoittivat mahtavaa ammattitaitoa, kun minun ruutupaperille piirtämästä ideasta lähdettiin yhdessä kehittämään toteutusta. Myös REDUn ja Lapin yliopiston saumatonta yhteistyötä oli ilo seurata, Kolari kertoo.

Valmis pienryhmätila, jota kutsutaan Iso-Saareksi, sisältää muun muassa matikkakeittiön, jossa voi harjoitella mittayksiköitä ja laskemista vaikkapa muassa leipomistehtävien parissa. Huilikolossa maisemamaalaukset täyttävät seinät ja katossa tuikkii tähtitaivas. Amfiteatterin istuimilla on mukava pötkötellä lukemassa, ja välillä sitä käytetään esitysten ja puheenvuorojen pitämiseen ja seuraamiseen. Opiskelusopet on erotettu sermeillä, ja ne antavat täydellisen rauhan lukemiseen ja tehtävien tekemiseen.

- Tila on toiminut hyvin. Se on helpottanut erityisopetusta, tehostanut oppimista ja vähentänyt erilaisia oppimisen haasteita. Täällä on aina hyvä työrauha, joku tässä tilassa tekee sen, Kolari miettii.

Myös oppilaat ovat samaa mieltä siitä, että tilassa on helppo keskittyä tehtäviin. Nopea gallup osoittaa, että Huilikolo on lasten lempipaikka. Sitä voi käyttää sekä keskittymistilana että toisinaan energian purkamiseen.  

- Olen erityisen kiitollinen siitä, kuinka pitkämielisiä REDUn opettajat olivat tässä projektissa, Kolari kiittelee. 

Pienryhmätila houkuttelee väreineen ja erilaisine soppeineen ja keskittymistä helpottavine paikkoineen. 

 

Matikkakeittiössä harjoitellaan laskutehtäviä ja mittayksiköitä muun muassa leipomalla. Välillä siellä keitetään kaakaota ja pidetään ansaittuja lepotaukoja. 

 

Huilikolo on kaikista suosituin paikka - eikä ihme!

 

Opiskelusoppeihin suunnitellut ja valmistetut sermit antavat täydellisen työrauhan.