Töihin tien päälle

24.11.2021 julkaistu

Linja-autonkuljettajia tarvitaan jatkuvasti, ja nyt on hyvä aika kouluttautua alalle. Annika Aikio opiskelee logistiikan perustutkintoa, ja tulevaisuus näyttää töiden osalta valoisalta.

Annika seisomassa bussin ovella.

Annika Aikio hyppäsi uudelle uralle ja löysi itsensä linja-auton ratin takaa. Sosiaaliselle ja asiakaspalveluhenkiselle Annikalle työ käy kuin nenä päähän. Työvoimakoulutus joustaa elämäntilanteen mukaan, ja pian Annikalla on taskussaan logistiikan perustutkinto.

- Kun muutin Ruotsista Suomeen, tein aluksi pari talvea safarioppaan hommia. Koronan myötä työt kuitenkin loppuivat, ja jotain uutta oli keksittävä. Tykkään ajaa paljon, ja siitä tuli innostus opiskella tälle alalle, Annika kertoo.

- Aluksi mietin, että haluaisinko ajaa kuorma-autoa vai linja-autoa. Tämä linja-auton ajaminen passaa minulle kuitenkin paremmin, sillä olen sosiaalinen ihminen.

Annika on tällä hetkellä oppisopimuksella Koskilinjat Oy / GOLD LINElla, jossa hän ajaa pääasiassa Rovaniemen paikallisliikennettä.

- Onhan se aika mahtavaa ajaa isoja autoja, se on tosi kivaa, Annika iloitsee.

Asiakaspalveluhenkinen Annika pitää siitä, kun päivän aikana tulee paljon kohtaamisia asiakkaiden kanssa. Ulkopaikkakuntalaiset kysyvät opastusta muun muassa Napapiirille. Paikallisista taas on jo muodostunut tuttuja asiakkaita. Myös paikallisliikenteen vaihteleva työ erilaisine vuoroineen ja reitteineen on Annikalle mieluisaa.

- Uskon, että minulla on isot mahdollisuudet saada vakituinen työpaikka, kun valmistun. Ihmiset on alkaneet liikkumaan enemmän ja linja-autoliikennettä näkyy koko ajan enemmän tien päällä. Työssä olevat kuljettajat on jo aika iäkkäitä, ja ammattilaisista rupeaa olemaan pulaa, Annika miettii.

Opettaja Eija Honkanen kertoo, että linja-autonkuljettajan työ on monipuolista. Paikallisliikenteen lisäksi siihen voi kuulua muun muassa kaukoliikennettä, tilausajoja, palveluliikennettä ja koulukuljetuksia. Vaikka tilausajojen määrä on tällä hetkellä alhainen, muu liikenne pyörii koko ajan.

- Siinä mielessä on mukava opettaa uusia opiskelijoita, kun tietää, että he työllistyvät hyvin, Eija kertoo.

Koskilinjojen ajomestari Jouni Pussinen vahvistaa sen, että kuljettajista on pula. Työntekijöitä eläköityy paljon, ja kuljettajia tarvitaan koko ajan. Jouni kertoo, että tänä päivänä kuljettajalta vaaditaan koko ajan enemmän asiakaspalveluhenkisyyttä. Se ei kuitenkaan tarkoita välttämättä sitä, että pitäisi olla suupaltti, kunhan tulee toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Lisäksi vaaditaan malttia sekä hyvää asennetta oman hyvinvoinnin ylläpitämiseen.    

- Sellaiselle henkilölle, joka asennoituu hommaan oikealla tavalla, tämä on palkitseva ammatti. Asiakasta kun palvelee hyvin, niin palaute tulee välittömästi, Jouni kertoo.
 
- Tulevaisuudessa myös ilmastoasiat korostuvat entisestään, ja se muuttaa etenkin nuorten ajatusta autoilusta. Joukkoliikenteen käyttö tulee entistä tärkeämmäksi. Nyt on siinäkin mielessä hyvä aika kouluttautua alalle, Jouni muistuttaa.