Pekka ja Annu valmistautuvat näyttämään taitonsa Taitajissa

11.5.2022 julkaistu

Toisen vuoden matkailualan opiskelijat Pekka Korteniemi ja Annu Rinne kilpailevat ensi viikolla ammattitaidon suomenmestaruuksista Taitaja-kilpailussa Porissa.

Matkailun laji toteutetaan parikilpailuna, jolloin on tärkeää löytää yhteinen sävel sekä tunnistaa toinen toisensa vahvuudet. Tällä parivaljakolla roolinjako vaikuttaa löytyneen kuin itsestään.

- Esiintyminen on minun vahvuuteni, ja työn puolesta olen ollut paljon esillä. Minulla on lennokkaita ideoita, ja Annun rooli on konkretisoida niitä ja saada ideoista järkeviä ja toteuttamiskelpoisia, Pekka kertoo.

- Minä taas en ole niin luonteva esiintyjä kuin Pekka, ja omana vahvuutenani on rauhallisuus. Olemme molemmat erilaisia, mutta mielestäni se auttaa tässä kisassa kun molemmilla on omat vahvuudet, Annu lisää.

Molemmilla kisaajilla kiinnostus ammattitaitokilpailuja kohtaan heräsi heti opintojen alkumetreillä, kun uusille opiskelijoille kerrottiin kilpailemisen mahdollisuuksista.

- Päätin melkein heti ensimmäisellä viikolla että haluan mukaan tähän kisaan, Pekka kertoo.

- Minulla myös alkoi heti kiinnostamaan asia, mutta kilpaileminen tuntui kuitenkin itselle vähän vieraalta ajatukselta, kunnes opettaja kysyi minua mukaan, Annu kertoo.

Pekka ja Annu saivat ensituntumaa Taitaja-kisaan ollessaan avustajina vuoden 2021 kilpailussa Matkailun lajin kilpailupareille. Varsinaisia tehtäväsuorituksia he eivät tuolloin juurikaan nähneet, mutta saivat hyvää ensimakua siitä, kuinka käsinkosketeltavaa jännitys on kilpailijoilla kulissien takana.

Suurin osa kilpailuun valmistautumisesta ja harjoittelusta on tapahtunut koululla. Toki työkin omalta osaltaan valmistaa kisaan, mutta konkreettinen harjoittelu koululla eri opettajien kanssa auttaa valmistautumaan hyvin.

- Meillä on opettajien kesken selkeät roolit kuka opettaa ja valmentaa mitäkin osa-aluetta, parin vastuuvalmentajana toimiva Kimmo Siuruainen kertoo.

Matkailun kilpailuparilla on tavoitteet korkealla, ja he myöntävät, että jonkin verran paineita menestymisestä on. He yrittävät kuitenkin suhtautua rennoin mielin kilpailuun ja toteavat, että kaikki finaaliin päässeet osaavat varmasti tehdä kilpailutehtävät hyvin. Loppujen lopuksi pienet jutut ja yksityiskohdat ovat niitä, joilla kilpailijat laitetaan paremmuusjärjestykseen.

- Toisaalta semifinaali oli kuitenkin oikeastaan se varsinainen kilpailutilanne. Niistä kun päästiin jatkoon, niin ollaan jo nyt kuuden parhaan joukossa, Pekka miettii.