Vaihtoviikko osana ArcticSkills-kisoihin valmistautumista

17.2.2023 julkaistu

REDU järjestää ArcticSkills-ammattitaitokisat Rovaniemellä 21.3.2023. ArcticSkills on osa EU:n Kolarctic-ohjelmaa, jonka yksi tärkeimmistä tavoitteista on lisätä ulkorajayhteistyötä arktisella alueella. Vaihtoviikko toteutettiin 6.-10.2.2023 Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa.

opiskelija seisoo moottoripyörän vieressä

REDUun tuli kaksi norjalaista opiskelijaa automaalausalalle. Kuvassa Charlotte Jørgensen-Bergheim.

Charlotte opiskelee Kirkkoniemessä automaalariksi. Hän kertoi vaihtoviikon olleen hauska ja erilainen. Norjassa ammatillinen koulutus on rakenteeltaan toisenlainen. Oppilaitoksessa opiskellaan ensin kaksi vuotta, jonka jälkeen opiskelija on oppisopimuskoulutuksessa yrityksessä kaksi vuotta. Charlotten mukaan Suomessa käytetään opiskelussa enemmän simulaattoreita. Vaihtoviikon aikana he olivat tehneet moottoripyörän teippausharjoituksen, hydrodipping-maalausta sekä käyneet yritysvierailuilla mm. Wetterin ja Pörhön vauriokorjaamoissa. Vapaa-aikaa oli vietetty Santasportissa keilaillen ja jousiammuntaa kokeillen. 

- Nyt on helpompi tulla kisaamaan, kun kisapaikka on jo tuttu, Charlotte kertoo.

REDUsta lähti yhteensä 10 opiskelijaa vaihtoon, 4 Norjaan ja 6 Ruotsiin. Mukana lähti myös 5 lajiexperttiä eli opettajaa. Kokit, tarjoilijat ja putkimiehet olivat Ruotsin Ylitorniolla, levyseppähitsaajat ja maarakentajat Norjan Kirkkoniemessä.

Opiskelijoita ja lajiexperttejä Utbildning Nordissa Ruotsissa.

REDUn tarjoilijaopiskelijat Pinja Suutari ja Nelli Heikkilä olivat vaihdossa Ruotsissa. Heidän mielestään vaihtoviikko oli todella mukava ja uusia ystäviäkin oli tullut. Päivisin he osallistuivat opetukseen ja iltaohjelmassa oli ollut muun muassa käynti porosafarilla sekä leikkimielistä kisailua. Yritysvierailuja tehtiin Luppiovaaran lomakylään ja Haaparannalla kylpylähotelli Cape Eastiin ja kaupunginhotelliin. He kertovat, että päivät Ruotsissa olivat pitkiä, mutta antoisia. Vaihtoviikko sai molemmat pohtimaan, että he voisivat lähteä pitempäänkin vaihtoon ulkomaille.

- Osallistun kisaan maaliskuussa. Ei ainakaan vielä jännitä, kertoo Nelli.

ArcticSkills-hanketta hallinnoidaan Norjasta. Aiemmin mukana oli myös Venäjä. Hankkeen puitteissa on järjestetty ammattitaitokilpailuja vuodesta 2016. REDU on ollut mukana toiminnassa vuodesta 2020. Vaihtoviikko järjestettiin nyt ensimmäistä kertaa.

Lue lisää ArcticSkills-kisoista.