Metsäalan hankkeet esittelivät oppijan polkua

8.12.2022 julkaistu

Metsäalan oppimisympäristöt ovat kehittyneet REDUssa viime vuosina vauhdilla hankkeissa toteutettujen investointien ja kehittämisen avulla. Nyt ohjausryhmä sekä Lapin liiton edustajat pääsivät tutustumaan oppimisympäristöihin oikeassa toiminnassa. Paperilla suunnitellut ja siunatut asiat konkretisoituivat, kun koneet ja kalusto nähtiin osana opiskelijan polkua.

Metsäalan opetukseen on saatu paljon uutta kalustoa ja välineistöä parin viimeisen vuoden aikana, ja oppimisympäristöt ovat kehittyneet huimasti. Tämän ovat mahdollistaneet etenkin Koneellinen puunkorjuu ja kaukokuljetus ilmastonmuutoksen haasteissa -investointihanke sekä Metsäkonesimulaatio-oppimis- ja tutkimusympäristön kehittämis- ja investointihanke. Jänkätielle on noussut kokonainen metsäkoneopetuksen simulaatioympäristö, joka on edistyksellisin koko maailmassa. Myös varsinaisille metsätyömaille on saatu viimeisintä teknologiaa olevaa kalustoa, mikä on etenkin opiskelijoiden työllistymisen kannalta ensiarvoisen tärkeää, kun he saavat harjoitella samalla nykyaikaisella kalustolla, jota työelämässäkin käytetään.

Ajatus tutustumispäivästä lähti liikkeelle Koneellinen puunkorjuu ja kaukokuljetus ilmastonmuutoksen haasteissa -hankkeen ohjausryhmästä. Heräsi idea siitä, että oppimisympäristöt ja kalusto olisi kiinnostavaa nähdä oikeassa toiminnassa. Jänkätiellä tartuttiin tuumasta toimeen ja ohjausryhmä, Metsähallituksen kutsuvieraat ja Lapin liiton edustajat kutsuttiin tutustumaan koneisiin ja laitteisiin niihin aitoihin oppimisympäristöihin, joita varten ne on hankittu. Päivän teemaksi valikoitui oppijan polku. Vierailijat saivat läpileikkauksen metsäalan opiskelijan oppimisympäristöistä sekä siitä, millä tavalla ammattitaito ja osaaminen karttuu opiskeluaikana.

- Päivä aloitettiin simulaatioympäristöstä, josta jatkettiin työmaaolosuhteisiin. Opiskelijat esittelivät opiskeluaan sekä simulaattoreilla että oikeilla metsäkoneilla. Työmaalla vieraat tapasivat muun muassa ensimmäistä päivää kuormatraktorilla työskentelevän opiskelijan sekä työelämässä oppimisen jaksolle metsäkoneyritykseen lähtevän opiskelijan, projektipäällikkö Kauko Jaukkuri kertoo.

Metsäkonesimulaattorit opiskelijoiden käytössä.
Opiskelijat tekevät harjoitteita simulaattoreilla. Simulaatioympäristössä voidaan tehdä perusharjoittelut, ja tehtävät ohjaavat koko ajan oppimista eteenpäin sekä antavat palautetta. 


REDUn väki koki tärkeänä sen, että he saivat konkreettisesti näyttää mihin hankittua kalustoa käytetään ja kuinka ne hyödyttävät opiskelijoiden oppimista. Myös vierailijat antoivat päivästä hyvää palautetta ja olivat vaikuttuneita siitä, miten alan opetusta kehitetään.

- Meille toiminnan kehittäminen näkyy yleensä vain paperilla. On hienoa nähdä nyt paikan päällä, kuinka kehittynyttä koulutus on ja miten esimerkiksi simulaattoreita hyödynnetään opetuksen tehokkaassa toteutuksessa, kehitysjohtaja Päivi Ekdahl Lapin liitosta kertoo. 

- Minulle eniten silmiä avaavaa oli se, kuinka paljon tähän liittyy myös yritysyhteistyötä, tuotekehittelyä ja innovaatiota. Samalla kun alan opetus kehittyy, edesautetaan alan yrityksiä ja niiden tuotekehitystä kumppanuusmallilla, jossa on mukana koulutuksen järjestäjä, yritykset ja Metsähallitus. Tämä on varmasti tuloksellista ja vaikuttavaa rahoitusta, maakuntajohtaja Mika Riipi toteaa. 

Mukana vierailulla oli myös aluekehitysasiantuntija Olli Pohjonen Lapin liitosta. Hänen tukensa ja ohjauksensa hankkeiden hakemusvaiheessa on ollut merkittävä.

Pohjonen, Ekdahl ja Riipi harvesterin äärellä.
Olli Pohjonen (vas), Päivi Ekdahl ja Mika Riipi olivat vaikuttuneita päästessään näkemään hankkeiden merkityksen ja metsäalan opetuksen monipuolisuuden käytännössä. 

Oppijan polun tehokkaan tukemisen lisäksi myös vähähiilisyys on hankkeiden yksi tavoitteista. Kaikki hankitut koneet toimivat uusiutuvalla polttoaineella ja niissä on uusinta teknologiaa olevat pakokaasun puhdistusjärjestelmät. Hiilijalanjälki ja opetustoiminnan kulut pienenevät, kun osa opetuksesta tapahtuu simulaatioympäristössä. Nyt opiskelijat voivat suorittaa simulaattoreilla valmiit tehtäväpaketit ja siirtyä harjoittelun jälkeen oikean koneen puikkoihin. Samalla koneiden rikkoutumiset ja korjauskustannukset vähenevät huomattavasti.

- Uudet investoinnit ovat vaikuttaneet myös metsäalan koulutuksen vetovoimaan. Nuoret ovat ympäristötietoisia, ja ovat näistä asioista kiinnostuneita, Kauko Jaukkuri kertoo.


Lavetti ja harvesteri

Koneellinen puunkorjuu ja kaukokuljetus ilmastonmuutoksen haasteissa – investointihanke sekä MESOT - Metsäkonesimulaatio-oppimis- ja tutkimusympäristön kehittämis- ja investointihanke ovat Lapin liiton rahoittamia EAKR-hankkeita.