Hukkapätkät hyvään tarkoitukseen

18.1.2022 julkaistu

REDUn hiusalalla huomioidaan ekologisuus ja halutaan tehdä hyvää. Leikkuujätteenä syntynyttä hiusmateriaalia kerätään ja toimitetaan ahkerasti jatkokäyttöön.

Letillä olevia hyötykäyttöön meneviä hiuksia.

Hiusten leikkuun yhteydessä syntyy alan yrityksissä ja oppilaitoksissa suuri määrä hiusjätettä, jonka hyötykäytölle on onneksi olemassa erilaisia mahdollisuuksia. REDUssa on jo usean vuoden ajan toimitettu pidemmät hiukset Britanniaan syöpälasten säätiölle, joka valmistaa niistä lapsille ja nuorille peruukkeja. Tähän tarkoitukseen voidaan hyödyntää kaikki yli 17 cm hiuspätkät. Tätä mahdollisuutta hyödyntävät alan toimijat aktiivisesti ympäri Suomea.  
 
Sen sijaan lyhyempien hiuspätkien kierrätykselle ei ole ollut aiemmin juuri mahdollisuuksia tarjolla. Lahtelainen Hiukka Hyvä -yritys on aloittanut hiusjätteen hyödyntämisen valmistamalla siitä erilaisia kiertotaloustuotteita. REDUssa tästä mahdollisuudesta innostuttiin heti kun siitä kuultiin. Nyt kaikki yli 5 cm pitkä hiuskuitu voidaan hyödyntää ja sillä voidaan korvata erilaisia muovipohjaisia tuotteita. Yritys valmistaa hiuksista muun muassa öljyn ja muun saasteen imeytykseen ja suodattamiseen käytettäviä mattoja. 
 
- Huomasin tämän keräysmahdollisuuden sosiaalisesta mediasta ja innostuin asiasta. Hiuskuidusta huovutetaan mattoja, joilla voidaan esimerkiksi imeyttää öljyä maasta tai käyttää niitä hulevesikaivojen ympärillä, lehtori Tarja Kaihua kertoo.

Hiuskuidun hyödyntäminen kiertotaloudessa on vielä suhteellisen tuntematon mahdollisuus. Suomessa on tällä hetkellä vain kolme oppilaitosta, jotka osallistuvat tähän keräykseen.

- Meillähän tämä kierrätys on aika pienimuotoista, ja materiaalia ei tule paljon, mutta haluamme kuitenkin olla ekologisia. Panostamme muutenkin kierrätysasioihin ja viemme sitä eteenpäin jatkuvasti, Kaihua mainitsee.

REDUn hiusalan asiakkaat yleensä arvostavat sitä, että leikatut hiukset voidaan käyttää hyviin tarkoituksiin.

- Olen päässyt jo pariin kertaan leikkaamaan hiuksia kierrätykseen. Onhan se tärkeää huomioida kierrätysasiat. Asiakkaat ovat yleensä innostuneita kuullessaan siitä, että hiukset päätyvät hyötykäyttöön, opiskelija Kaapo Kuukasjärvi kertoo. 

Opiskelija Kaapo Kuukasjärvi esittelee letillä olevia hiuspätkiä.
Kaapo Kuukasjärvi esittelee hiuksia, jotka lähetetään Britanniaan peruukkien valmistusta varten.