Hierojan ammattiin laaja osaaminen koulutuksen kautta

28.10.2022 julkaistu

Jani Turunen on opiskellut itselleen monipuolisen kattauksen osaamista hierojan työssä toimimiseen. Hierojan työn ohella hän on laajentanut osaamistaan opiskelemalla kaksi erikoisammattitutkintoa.

Urheiluhieroja Jani Turunen

Erikoisammattitutkinnot monipuolistavat ammatillista osaamista

Jani Turusella on taustallaan laaja työhistoria aina autoasentajan työstä vartijan hommiin. Työskentely ihmisten parissa ja ihmisten auttaminen alkoi kuitenkin enemmän ja enemmän kiinnostamaan, joten Jani päätyi opiskelemaan hieronnan ammattitutkintoa muutama vuosi sitten. Kun tutkinto oli suoritettuna ja Jani jo toimi hierojan työssä, heräsi hänellä kiinnostus oman osaamisen laajentamiseen erikoisammattitutkintojen kautta. Työn ohessa hän opiskeli ensin Hieronnan erikoisammattitutkinnon Kivun hoidon osaamisalalta, ja jatkoi sen jälkeen toista erikoisammattitutkintoa Urheiluhieronnan osaamisalalta. Urheiluhierojan (EAT) tutkintonimike on taskussa ihan pikapuolin.  

Vapaa-ajallaan Jani pelaa amerikkalaista jalkapalloa, ja tästä kiinnostus urheilijan lihashuoltoon onkin lähtenyt. Opintojen kautta ymmärrys lihashuoltoon on lisääntynyt, ja esimerkiksi vaihtolämpöhoito on tullut tavaksi ihan omankin palautumisen edistämisessä. Täksi vuodeksi Jani on myös solminut sopimuksen oman urheiluseuransa kanssa joukkueen urheilijoiden lihashuollosta.  

- Vaikuttaa siltä, että loukkaantumiset ovat vähentyneet ja toipumisajat lyhentyneet nyt kun lihashuoltoon ollaan kiinnitetty joukkueessa enemmän huomiota, Jani kertoo.

Urheiluhierojan erikoisosaamiseen kuuluu ymmärrys erilaisista urheiluvammoista ja lajien erityispiirteistä, joita työssä on huomioitava. Tärkeää on osata tehdä lajianalyysiä ja seurata kuormitusta harjoituskausien mukaan sekä suunnitella hoitoa sen mukaisesti. Esimerkiksi turnauksissa urheiluhieroja voi antaa pelien aikana palauttavaa hierontaa tai tehdä teippauksia tarpeen mukaan.

- Jenkkifutiksessa tyypillisimpiä urheiluvammoja ovat erilaiset venähdykset, revähdykset ja murtumat. Pystyn omalla toiminnallani nopeuttamaan palautumista ja toipumista. Hieronta on usein myös tukihoitoa muiden hoitojen lisäksi, Jani kertoo. 

 

Taidot käyttöön omassa yrityksessä

Jani on perustanut oman yrityksen yhdessä opiskelukaverinsa Riikka Uimarihuhdan kanssa. Heillä on molemmilla samantapainen laaja koulutustausta alalta, minkä ansiosta yrityksen palvelutarjonta onkin erityisen kattava. Klassisen hieronnan lisäksi yritys tarjoaa muun muassa lihaskalvokäsittelyä, dry needlingiä, triggerpistekäsittelyä, purentalihashierontaa ja mobilisoivaa hierontaa.

- Näiden erikoistumiskoulutuksien ansiosta oma osaaminen on kasvanut huomattavasti. Varsinkin erikoisammattitutkinto kivun hoidon osaamisalalta laajensi osaamistani erityisen paljon. Sen kautta sain paljon erilaisia työmenetelmiä ja opin hakemaan erilaisia ratkaisuja ja kivun aiheuttajia, Jani kertoo. 

- Janin ja Riikan yrityksessä palvelutarjonta on todella laaja, ja sitä myöten asiakaskuntakin on monipuolinen. Terveydenhuollon ammattihenkilöinä he osaavat arvioida asiakkaan tilanteen ja ohjata tarvittaessa myös toisen asiantuntijan hoitoon tilanteen niin vaatiessa, esimerkiksi fysioterapeutille tai lääkärille, lehtori Juha Paksuniemi mainitsee.

Ihmisläheinen työ ja ihmisten auttaminen on ollut Janille mieluisaa. Koulutuksen kautta hankittu monipuolinen osaaminen on tuonut varmuutta työhön, ja asiakkailta saatu välitön palaute ilahduttaa aina.

- Tässä työssä saa kohdata ihmisiä eri tavalla kuin aiemmissa työpaikoissani. Siitä tulee hyvä fiilis kun voi auttaa ihmistä ja onnistuu työssään, Jani iloitsee. 

Urheiluhierojat Jani Turunen ja Juuso Moilanen harjoittelevat koululla.
Jani Turunen harjoittelee yhdessä opiskelukaverinsa Juuso Moilasen kanssa. 

Lisäinfoa koulutuksesta

Mikä urheiluhieronta? Urheiluhieronta on hieronnan erityisalue, jossa koulutettu hieroja ottaa hoidossaan huomioon urheilijan kuormitustilan, lajivaatimukset, harjoituskauden ja harjoitusohjelman.

Kuka on urheiluhieroja? Urheiluhieroja (EAT) on virallinen tutkintonimike, jota voi käyttää hieronnan erikoisammattitutkinnosta urheiluhieronnan osaamisalalta valmistunut henkilö.

Kenelle erikoisammattitutkinto? Erikoisammattitutkinnossa opiskelija saa työelämän tarpeiden mukaista ammattitaitoa, joka on ammattitutkintoa syvällisempää ammatin hallintaa tai monialaista osaamista. Erikoisammattitutkinnossa opiskellaan alan vaativimpien tehtävien hallintaa, ja tutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä. Hieronnan erikoisammattitutkinto sopii alalla työskentelevälle, ja sen voi opiskella työn ohella joustavasti myös yrittäjän oppisopimuksella.

Miten mukaan? Hieronnan erikoisammattitutkinto, Urheiluhieronnan osaamisala, on haussa 6.12.2022 saakka ja koulutus alkaa 16.1.2023.