Organization of Green Workplace at Vocational School -hankkeen liikkuvuusjakso Riikaan Latviaan

23.11.2022 julkaistu

Hanke alkoi elokuussa 2021 ja kestää kesäkuuhun 2023. Sitä hallinnoi Latvia ja mukana on neljä muuta maata eli Liettua, Norja, Suomi ja Viro. Suomesta on mukana REDU ja erityisesti kaivos- ja maanrakennusalat. Hankkeen päätavoitteena on edistää kestävää kehitystä ammatillisen koulutuksen työpaikoilla.

Kuva Riikan valtion teknillisestä oppilaitoksesta

Hankkeen toimijat tapasivat ensimmäisen kerran helmikuussa liikkuvuusjaksolla REDUn Sodankylän toimintayksikössä. Toinen liikkuvuusjakso suuntautui toukokuussa Latviaan. REDUn edustajat Anna-Tytti Sulisalo ja Kaisu Pirttilä starttasivat Sodankylästä ja Pirjo Hietala Tervolasta. 

Hankkeen tavoitteena on selvittää, miten kestävää kehitystä voidaan editää ammatillisessa koulutuksessa ja sen oppimisympäristöissä. Tämän liikkuvuusjakson teemana oli sähköiset järjestelmät, sähkön säästäminen ja ekologiset sähköntuotantojärjestelmät. Koululla oli katto täynnä aurinkopaneeleita ja hyvin varustellut oppimisympäristöt simulaattoreineen. Yleensäkin ottaen koulun tilat olivat hulppeat ja todella siistit. Useammassakin paikassa näkyi Euroopan Unionin rahoitusjärjestelmistä kertovia tarroja.

Osa liikkuvuusjakson antia ovat yritysvierailut. Riikassa tutustuimme mm. Getlinin hyötyjäteasemaan.Tämä jäteasema oli siitä erikoinen, että jätteiden tuottamaa metaanikaasua käytettiin valtavien kasvihuoneiden lämmittämiseen. Näissä kasvihuoneissa tuotettiin tomaatteja, kurkkuja ja amppelikukkia. Kaisu osti Team Finlandille muutaman pikku tomaatin ja totesimme, että hyviä olivat. 

Liikkuvuusjakso oli kaikin puolin antoisa. Vaikka opiskelijoita ei vielä ollut mukana, on henkilökunnan kv-taidoissa ainakin näin pitkän koronajakson jälkeen aina kehitettävää. 

Anna-Tytti Sulisalo, hankkeen koordinaattori

Hankkeen kotisivu