Blogi: Onko harjoittelu luxusta? Tuoko hankkeessa harjoittelu osaamista?

28.5.2021 julkaistu

Lappi Luxus -hankkeessa harjoittelujakson suorittanut Anne Härmä pohtii blogissa harjoittelukokemuksiaan.

Kuvituskuva

HARJOITTELU VAI OSAAMISEN NÄYTTÖ?

Harjoittelut ovat osa opintosuunnitelmaamme. Opintojemme aikana olemme valinnan edessä: haluammeko suorittaa harjoittelun vai suoritammeko opintojakson osaamisen näytöllä. Osaamisen näyttö olisi ollut minulle helppo valinta, sillä minulla oli vankka työkokemus takanani. Valitsin harjoittelun. Miksi mennä sieltä, missä aita on matalin? Uuden oppiminen on innostavaa ja harjoittelu tuo suuntaa opinnoille sekä antaa mahdollisuuden luoda uusia verkostoja. Valitsin harjoittelukohteekseni hanketyön.

 

LAPPI LUXUS -HANKKEEN HARJOITTELIJANA

Olen turkulainen tuntureilla ja saavuin joitakin vuosia sitten Lappiin. Luksus, jota nimeän Lapin lumoksi, vei minut mukanaan ja sai minut jäämään Lappiin. Lappi Luxus-hanke kuulosti siitä syystä hyvin mielenkiintoiselta, sillä asunhan keskellä tuota luksusta, Tunturi-Lapissa.

Pian opin hankkeessa, että Lapin luksus on paljon muutakin kuin luksusmökit, kultaiset hanat tai kalliit ruoat sekä juomat. Se on myös enemmän kuin puhdas luonto, sen rauha ja hiljaisuus. Luksusnäkemykseni muuttui aidoiksi elämyksiksi, paikallisuutta suosivaksi ja huomioivaksi. Unohtamatta kaikessa vastuullista toimintaa.

Harjoittelussa ei kuitenkaan nautita vain luksuksesta, vaan tehdään tosissaan töitä, mikä kerryttää erinomaista työkokemusta. Opin, että tärkeitä hankkeen työvälineitä ovat tiimityöskentely, viestintä, dokumentointi ja verkostoituminen. Suuremmat hankkeet eivät toteudu ilman rahoitusta, joten rahoituksen hakeminen liittyy kiinteästi hanketyöhön. Rahoitus vaatii lisäksi tarkkaa raportointia, mikä on jälleen erinomaista työkokemusta. Hankkeessa sain myös osallistua alan ammattilasten ja asiantuntijoiden järjestämiin webinaareihin, seminaareihin ja työpajoihin. Erilaisten artikkeleiden kirjoittaminen on myös hanketyötä. Tästä sain myös kokemusta osallistumalla artikkelin "Hyvinvointipalveluiden ja tuotteiden turvallisuus on osa lappilaista luksusta." laadintaan.

 

HARJOITTELU VAHVISTI KÄSITYSTÄNI OMASTA OSAAMISESTANI

Harjoittelusta tuli pidempi pandemian vuoksi, mutta se oli sitäkin antoisampi. Nyt mietin, mitä minulle jäi harjoittelusta käteeni. Sain tutustua mahtavaan osaavaan tiimiin, joka vahvisti käsitystäni hanketyöhön sitoutumisesta. Yhteiset tilaisuudet hankehenkilökunnan sekä yrittäjien välillä lisäsivät tietoisuuttani verkostoitumisen tärkeydestä. Olen toiminut opintojeni aikana projekteissa ja kerännyt niistä kokemusta. Hanke kuitenkin syvensi projektiosaamistani.

Opintie ei vielä kuitenkaan ole valmis. Hankkeessa työskentely vaatii hankerahoituksen hallintaa, ei ainoastaan kansallisen vaan myös kansainvälisten rahoitusten. Joten haastan itseni, löytääkseni vastaukset seuraaviin kysymyksiin: ”Miten, mistä ja milloin haen rahoitusta?

"Haasteet tekevät elämästämme mielenkiintoista, ja niiden voittaminen tekee elämästämme tarkoituksellista." -Joshua J. Marine

Kuvituskuva

LÄHTEET:
REDU 2019. Lappi Luxus - Palveluja ja tuotteita lappilaiseen hyvinvointimatkailuun. Viitattu 20.2.2021. www.redu.fi/lappiluxus

Kirjoittanut: Anne Härmä, restonomiopiskelija, hotellivirkailija