Hyvinvointia työhön kesän jälkeen

13.8.2022 julkaistu

Hyvinvointia henkilöstölle ennakoivalla johtamisella -hankkeen projektipäällikkö Maarit Kaarela-Mustonen pohtii blogissa henkilöstön hyvinvointia ja siihen vaikuttavia tekijöitä.

Monet teistä ovat jo kesälaitumilta saapuneet työrintamalle. Loma herättää monia tuntemuksia ja odotuksia, joskus jopa paineitakin. Kuitenkin loman tarkoitus on ensisijaisesti levätä, virkistäytyä, ladata akkuja ja nauttia kaikesta siitä, mitä kesä meille kaikille tarjoaa. Lomalta paluu synnyttää myös monia erilaisia fiiliksiä. Toisista on jo kiva palata normaalin arjen rytmiin, päästä osaksi työyhteisöä ja toteuttaa itseään työn kautta. On kuitenkin monia, joille työhön paluu ei olekaan vain positiivisia tuntemuksia herättävää, vaan jo etukäteen kuormittavaa ja mielialaa laskevaa. Motivaatio ja innostus omaa työtä kohtaan voivat olla hukassa tai alavireisiä. On tärkeää miettiä, mistä tämä kaikki johtuu. Syitä voi olla monia - niin työorganisaatiosta kuin itsestään ja elämäntilanteestakin johtuvia.

Itse olen aloittanut pestini REDUlla vasta huhtikuun lopussa eli olen aika tuore tapaus työyhteisössänne. Toisaalta juuri se, että olen niin uusi tulokas ja tulen ihan toisenlaisesta työkentästä, saa minut näkemään monet asiat uusin silmin ja ajatuksin. Olen kuin Liisa Ihmemaassa, joka ihastelee, ihmettelee ja havainnoi. Viime vuodet “vapaana taiteilijana”  olleena nautin kaikesta siitä turvasta ja työyhteisöstä, jotka työssäni ovat läsnä ja helposti saatavilla. On hienoa kuulua taas pitkästä aikaa joukkoon - olla osa yhteisöä. Viimeisen päälle luontoihmisenä jo työpaikkani sijainti ja työtilani saavat minussa aikaan vau-tuntemuksia ja hyvän mielen tunnetta. Harva nimittäin saa työskennellä niin lähellä luontoa - kaunis, puhdas vesistö, taustalla häämöttävä vaara sekä taivasta kohti kurottavat lehtipuut ovat silmieni saatavilla. Jo astuessani autosta ulos jään tuijottamaan sitä rauhaa ja tasapainoa, jota tämä maisema minulle ja minussa tuottaa. 

Minulla on työkavereita, joista jokainen on ottanut minut luontevasti, avoimesti ja ilolla vastaan. Saan teiltä jokaiselta tietoa, opastusta, omiin kokemuksiin peilautuvaa ymmärrystä, mutta ennen kaikkea energiaa, joka tuntuu ja näyttäytyy minussa positiivisesti. Iloitsen jokaisesta ihmisestä, jonka kohtaan työssäni, ja jokainen kohtaaminen avartaa ja täydentää sitä kokemusmaailmaani, jota kartutan työskennellessäni täällä REDUlla. Haluan oppia tuntemaan teitä ja ymmärtämään työtänne, sen merkitystä ja siihen liittyviä omakohtaisia kokemuksia ja tuntemuksia, joita ne herättävät. Olen luonteeltani eräällä tavalla maailmanparantaja, joka haluaisi auttaa, tukea ja kannustaa teitä jokaista. Ymmärrän, että pestini on tiettyyn tavoitteeseen pyrkivä, mutta silti en perusluonteelleni voi mitään, ja siksi haluan olla läsnä teille jokaiselle.

Työssäni, jonka tavoitteena on tuottaa hyvinvointia henkilöstölle ennakoivan johtamisen kautta, tärkeää onkin kulkea tuntosarvet aktiivisesti pystyssä ja kannustaa siihen muita, jotta ennakoimista oikeasti voisi tapahtua. Hankkeen tavoitteena on ensisijaisesti konkreettista työtä tekevien kokemuksien kautta, yhdessä ja yhteistyössä, asiantuntijoiden osaamista ja apua hyödyntäen löytää toimintatapoja, johtamis- ja vuorovaikutusmalleja, joiden myötä hyvinvointia voisi parantaa ja näin edesauttaa siten, että niin REDUlla kuin Rovaniemen kaupungilla työskentelevät voisivat työssään paremmin. On tärkeää, että motivaation liekki ei pääsisi sammumaan, vaan hiilloksessa olevakin puhallettaisiin uuteen liekkiin, samoin kuin pienelle liekille tarjottaisiin uusia sytykkeitä. Tätä myöten työssä viihdytään ja siellä halutaan olla myös jatkossa. Onnelliset ja hyvinvoivat työntekijät sekä innostava, kannustava ja kehittävä työkulttuuri ja johtaminen ovat paras houkutin myös uusien, ammattitaitoisten ja yhteisön osaamispääomaa kartuttavien työntekijöiden saamiseksi. 

Lämpimästi tervetuloa takaisin töihin! Muistakaa pitää mielessä, että olette etuoikeutettuja saadessanne työskennellä juuri REDUlla, joka pyrkii kehittämään, parantamaan ja uudistamaan sitä työympäristöä ja toimintatapoja, joissa te jokainen oman työpanoksenne kautta toimitte. Meillä REDUlla on myös Lapin luonto lähellä. Luonto, joka on merkittävä voimavara, ilmainen huvipuisto ja hyvän mielen tuottaja, ja jonne niin moni muualla asuva halajaa. On tärkeää, että näemme ja koemme ja opettelemme näkemään ja kokemaan asioita positiivisesti! Usein jo pelkkä asenne auttaa, kun sitä viljelee positiivisin ottein!

P.S. Otan mielelläni vastaan puheluja, sähköposteja, viestejä, mutta erityisesti odotan, että saan nähdä teidät kasvotusten. Vuorovaikutus on parasta ja niin monia ikkunoita ja ovia avaava kokemus!

Maarit Kaarela-Mustonen, projektipäällikkö, Hyvinvointia henkilöstölle ennakoivalla johtamisella (ESR)