Matkailun opiskelijoille kansainvälisiä kokemuksia Levillä

17.11.2023 julkaistu

Matkailualan opiskelijat REDUn Kittilän toimintayksikössä ovat saaneet houstata saksalaisia vieraita kahden viikon ajan, kun Lappiin saapui opiskelijaryhmä Flensburgista Erasmus+ -yhteistyön puitteissa.

Osana kansainvälistä jaksoa suomalaiset ja saksalaiset nuoret tekivät yhteisen päiväretken Leviltä Rovaniemelle tapaamaan Joulupukkia ja ylittämään virallisesti Napapiiri.


Yhteistyö saksalaisen koulun kanssa on lähtöisin Erasmus+ Our Spaces -hankkeesta, jonka puitteissa matkailualan opettaja Mari Jokela tapasi koulun väkeä ensimmäistä kertaa Tallinnassa vuonna 2019. Ajatus vierailusta jäi jo tuolloin kytemään, mutta koronarajoitusten aikaan kansainvälinen yhteistyö rajoittui verkon yli tehtävään toimintaan ja virtuaaliliikkuvuuksiin. Nyt saksalaisille opiskelijoille avautui mahdollisuus tulla lopulta vierailulle Suomeen ja toteuttaa koulun tet-harjoittelu Lapissa.

Saksalaiset nuoret tekivät työharjoittelunsa olemalla REDUn opiskelijoiden mukana Levin maailmancupin järjestelyissä. He pääsivät osaksi maailmancupin järjestelyorganisaatiota, mikä tarjosi heille ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua ison tapahtuman toteutukseen.

- Vieraamme pääsivät kokemaan Lapin talven laajan skaalan, aina nollakelistä pakkaseen ja lumisateesta kuulaaseen revontulitaivaaseen. He ovat nauttineet täysin siemauksin kokemuksestaan, ja olleet otettuja saamastaan vastaanotosta ja suomalaisesta vieraanvaraisuudesta, Mari Jokela kertoo. 

Myös vastaanottava osapuoli, eli REDUn matkailualan opiskelijat, ovat saaneet vierailusta arvokasta kansainvälistä kokemusta. He ovat päässeet harjoittelemaan muun muassa asiakaspalvelutaitoja sekä viestintää ja vuorovaikutusta vieraalla kielellä. Tänä syksynä ammatilliset opintonsa aloittaneet opiskelijat ovat voineet turvallisin mielin harjoitella taitojaan ja kommunikoida matalalla kynnyksellä englanniksi. Matkailun opiskelijat ovat järjestäneet vierailleen muun muassa huskytilavierailun, lumikenkäretken, opastuksia sekä erä- ja luontoruokailua. Myös potkukelkat ja suomalaiset jouluruuat ovat tulleet tutuiksi.

- Vaikka opiskelijoillamme on monipuoliset mahdollisuudet lähteä itsekin kansainväliseen vaihtoon, pidän tällaisia kotikansainvälistymisen mahdollisuuksia jopa tärkeämpänä. Tämä tarjoaa meille mahtavat olosuhteet, kun saadaan olla kotona kansainvälisessä ympäristössä. On hienoa päästä kertomaan kansainvälisille vieraille siitä, mitä alueemme tarjoaa ulkomaalaisille, Jokela toteaa.