Väyläopintojen kautta kiinni ammattikorkeakouluun

22.2.2023 julkaistu

Ohjelmistokehittäjiksi opiskelevat Ante ja Arttu suorittivat Lapin AMKin väyläopinnot kolmannen opiskeluvuotensa aikana. Näin ollen heillä on suora pääsy ammattikorkeakouluopintojen pariin heti ammattiin valmistumisensa jälkeen.

Väyläopinnot ovat Lapin ammattikorkeakoulun 15 opintopisteen kokonaisuuksia, jotka suoritetaan jo ammatillisen perustutkinnon opiskelun yhteydessä. Kun väyläopinnot on suoritettu ja ammatillinen perustutkinto on saatu valmiiksi, aukeaa reitti ammattikorkeakouluun suoraan erillishaun kautta. Näin ollen hakijan ei tarvitse osallistua todistusvalintaan eikä pääsykokeisiin.

Tieto- ja viestintätekniikan perustutkintoa opiskelevat Arttu Hakkarainen ja Ante Sarre hakeutuivat väyläopintoihin, koska pääsy ammattikorkeaan kiinnosti.

- Meillä molemmilla oli tähtäimessä ammattikorkeakouluopinnot jo ammattikouluun tullessamme, mutta tästä väyläopintojen mahdollisuudesta emme tuolloin vielä tienneet. Kuulimme väyläopinnoista vasta kun aloitettiin ammattikoulu. Innostuttiin asiasta, koska väyläopintojen ansiosta päästään ammattikorkeaan suoraan, Arttu kertoo.

Arttu ja Ante suorittivat kolmannen opiskeluvuotensa syksyllä tekniikan ja luonnonvara-alan korkeakouluopintojen väyläopinnot. Heidän tarkoituksenaan on jatkaa opiskelupolkuaan tieto- ja viestintätekniikan AMK-opintoihin, joihin heillä on nyt pääsy varmistettu.

Väyläopinnot olivat poikien mielestä suhteellisen helppo suorittaa. Kaikki opinnot suoritettiin etänä, ja tallenteen pystyi katsomaan jälkikäteen, jos ei päässyt osallistumaan luennolle ajantasaisesti. Luentoja oli iltaisin noin kerran kuussa, ja välitehtävä piti tehdä seuraavaan luentoon mennessä. Matematiikan opintoja oli kerran viikossa, mutta ne tuntuivat ammattilukiossa pitkää matematiikkaa opiskelevista pojista kohtalaisen helpolta.

- Matematiikan lisäksi opintoihin kuului korkeakouluopintoihin tutustumista sekä projektiopintoja. Meillä oli samaan aikaan menossa ammattikoulun lopputyö, niin me yhdistettiin projektiopinnot siihen ja tehtiin lopputyöhömme liittyvä projektisuunnitelma osana väyläopintoja, Ante kertoo.

Ante ja Arttu suosittelevat väyläopintoja kaikille, joilla kiinnostaa ammattikorkeakoulussa opiskelu.

- Kun käy väyläopinnot niin ei tarvi stressata pääseekö sisään ammattikorkeaan. Samalla voi vähän tutustua minkälaista se ammattikorkeassa opiskelu voisi olla, ja näkee kiinnostaako se ylipäänsä, Arttu toteaa.

Väyläopintojen mahdollisuudesta ja niiden suorittamisesta kerrotaan yleensä ammatillisten opintojen alkuvaiheessa, mutta niistä voi aina kysäistä lisää joko omaohjaajalta tai opolta. 

Lue lisää väyläopinnoista