Urheiluun ja opiskeluun panostaminen palkitaan

3.11.2023 julkaistu

Rovaniemen Palloseurassa pelaava Pekka Ruotsalainen tekee pelikenttien ulkopuolella putkiasentajan hommia. Pekka valmistui talotekniikan perustutkinnosta viime vuonna. Urheiluakatemia ja vahva motivaatio auttoivat opiskelun ja urheilun yhteensovittamisessa.

Kilpaurheilun ja opiskelun yhdistä vaatii vahvaa sitoutumista, joustamista ja kompromissejakin. Pekka Ruotsalainen opiskeli putkiasentajaksi urheillen samaan aikaan tavoitteellisesti. Urheiluakatemia helpotti treenaamisen ja opiskelun yhteensovittamista.

- Urheiluakatemiaopiskelijana opiskelun ja treenaamisen yhdistäminen onnistui tosi hyvin. En muista, että kertaakaan olisi ollut sellaista tilannetta, että olisi ollut jotain ongelmaa treenien suhteen, Pekka muistelee.

Urheiluakatemian kautta Pekka osallistui aamutreeneihin omassa jalkapallon lajiryhmässä. Aamutreeneissä harjoittelu painottui pelaajan yksilötaitoihin. Opinnot joustivat silloin, kun oli tarvetta.  

- Se helpotti kyllä tosi paljon, kun pääsin kulkemaan treeneissä aktiivisesti. Omalla alallani pystyin onneksi myös itse vaikuttamaan paljon siihen, miten opinnot etenivät. Mitä reippaammin tein hommia, niin sitä nopeammin pääsin opinnoissa eteenpäin, Pekka kertoo.

Valmistumisensa jälkeen Pekka on saanut tehdä oman alansa töitä. Opiskelun aikainen työharjoittelu poiki työpaikan. Tällä hetkellä myös töiden rytmittäminen onnistuu urheilun kannalta joustavasti.

- Teen alkuviikosta pitkiä työpäiviä, jolloin teen omatoimisia treenejä töiden jälkeen. Loppuviikon voin pitää töistä vapaata ja keskittyä jalkapalloon, Pekka kertoo.

Pekka kertoo, että urheiluakatemia vaatii jaksamista ja intoa. Motivaatiota pitää olla sekä urheiluun että opiskeltavaan alaan.

- Jos ala ei ole itselle sopiva, niin sitten voi helposti alkaa lipsumaan koulun puolella. Jos taas kaikki palaset on kohdallaan, että tykkää käydä koulussa ja urheilla, niin silloin se kyllä onnistuu hyvin, Pekka muistuttaa.

Myös tulevaisuudessa Pekka aikoo panostaa parhaalla mahdollisella tavalla sekä urheiluun että työhönsä putkiasentajana. Ammatti tuntuu juuri itselle sopivalta, ja tulevaisuudessa yhtenä ajatuksena on saman alan ammattikorkeakouluopinnoissa jatkaminen. Ammatinvalintaa miettivä urheilevia nuoria Pekka kannustaa jatkamaan edelleen urheilun parissa.

- Rovaniemellä on tosi hyvät mahdollisuudet sekä urheilla että käydä koulua. Pitää uskoa itseensä, Pekka kannustaa.

Itseensä uskominen ja sinnikäs työ palkitaan yleensä jossain vaiheessa, ja parhaimmillaan urheilu tarjoilee sellaisia onnistumisia, jotka jäävät mieleen loppuiäksi. Pekan kohdalla yksi näistä onnistumisista oli taatusti se, kun hän teki ratkaisevan maalin Rovaniemen Palloseuran ja Lahden Reippaan välisessä karsintaottelussa, varmistaen RoPSin sarjanousun miesten Ykköseen ensi kaudelle.


Pekka palasi verestämään opiskelumuistojaan koulun työsalille 1,5 vuotta valmistumisensa jälkeen. Opiskeluajoilta on hyviä muistoja, ja alavalinta tuntuu omalta edelleen.