Tekstiili- ja muotiala työllistää monipuolisesti

Published 3/10/2023

Mittatilausompelijaksi vastikään valmistunut Laura Sallalla on monipuoliset suunnitelmat alan yrittäjyyteen. Päämäärätietoinen ja yritteliäs opiskelija palkittiin myös stipendillä opiskeluaikaisesta aktiivisuudestaan.

Mittatilausompelijaksi valmistunut Laura Salla palkittiin Teollisuusliiton stipendillä. Stipendi oli huomionosoitus Lauran aktiivisuudesta alan näkyvyyden edistämisessä. Hän on tuonut koulutustaan ahkerasti esille sosiaalisessa mediassa ja kertonut alan monipuolisista mahdollisuuksista.

Laura on aiemmalta ammatiltaan suurtalouskokki. Käsityöt olivat aina olleet lähellä sydäntä, joten kun alan vaihto alkoi olla paikallaan, haki hän REDUlle opiskelemaan tekstiili- ja muotialan perustutkintoa. Kun aiempi ammatti jo löytyi pohjalta, kesti opiskelu mittatilausompelijaksi vain kaksi vuotta.

- Tässä on saanut tosi paljon tehdä ja kokea opiskelun aikana. Ollaan päästy mukaan monenlaisiin projekteihin ja yhteistyökuvioihin. Ollaan tehty muun muassa teatterille mekkoja ja valmistettu Saaren koululle erityisluokkaan istuintyynyjä, Laura kertoo.

- Paras kokemus kuitenkin oli kansainvälinen projekti, jossa teimme yhteistyötä hollantilaisten opiskelijoiden kanssa. He tulivat meidän koululle vierailemaan, ja myöhemmin pääsimme vastavierailulle kahden viikon ajaksi Hollantiin. Oli mahtavaa päästä tutustumaan uusiin ihmisiin ja uuteen kulttuuriin, Laura muistelee.

Ompelijoille on tällä hetkellä hyvin töitä, sillä moni jää lähivuosina eläkkeelle. Valmistuttuaan Laura aikookin perustaa oman ompelimon. Jo opiskeluaikana hän on toiminut kevytyrittäjänä, ja tilauksia on mukavasti tälläkin hetkellä.

- Monesti ompelijan työ on sellaista, että se ei oikein näy missään eikä työpaikkoja ole varsinaisesti haussa, vaikka tarvetta tekijöille olisikin. Ihmiset eivät myöskään usein tiedosta, mitä kaikkea ompelija voi tehdä. Minä olen esimerkiksi tehnyt yhdelle yritykselle pelastuslakanoita, Laura kertoo.

Tulevaisuuden suunnitelmissa Lauralla on myös lähteä ompelukonehuoltajan koulutukseen, jonka ansiosta hänen ammattitaitonsa tulee laajenemaan entisestään.