Tarjoilijaopiskelijoiden Pohjoismaiden mestaruus Suomeen

Published 26.4.2023

Opiskelijat Sanni Siitonen Lapin koulutuskeskus REDUsta ja Melina Rintamäki Turun ammatti-instituutista voittivat kultaa kokki- ja tarjoilijaopiskelijoiden Pohjoismaiden mestaruuskisassa Norjassa. Sannille ammattitaitokilpailujen voitto oli jo kolmas vuoden sisään.

REDUn opiskelija Sanni Siitonen on voittanut ammattitaitokilpailuissa jo kolme kultaa vuoden aikana. 


Kokki- ja tarjoilijaopiskelijoiden Pohjoismaiden mestaruuskisat kokosivat yhteen opiskelijoita Suomesta, Ruotsista, Norjasta, Tanskasta ja Islannista. Kilpailu järjestettiin Oslossa 21.-22.4.2023. Parikilpailun kultaiset pokaalit matkasivat tarjoilijan lajista Suomeen ja kokin lajista Islantiin. Suomen voitokkaassa joukkueessa kilpailivat Sanni Siitonen REDUsta ja Melina Rintamäki Turun ammatti-instituutista.

REDUssa opiskelevalle Sannille ammattitaitokilpailun voitto oli vuoden sisään jo kolmas. Toukokuussa 2022 hän voitti kultaa ammattitaidon suomenmestaruuskilpailussa Taitajassa Porissa, ja lokakuussa 2022 hän voitti niin ikään kultaa parikilpailuna järjestetystä kokki- ja tarjoilijaopiskelijoiden suomenmestaruuskilpailussa yhdessä opiskelukaverinsa Aliisa Pokan kanssa.

Pohjoismaiden mestaruuskilpailuun valmistautuminen oli Sannille jo tuttua, sillä vastaavia tehtäviä oltiin harjoiteltu jo aikaisempia kilpailuja varten. Uutta tällä kertaa oli se, että kilpailupari olikin nyt ihan toiselta puolella Suomea. Sannin ja Melinan yhteisestä valmennuksesta vastasi Niina Vahtera Turun ammatti-instituutista. REDUssa Sannin kilpailuvalmennuksesta ovat huolehtineet Marja-Liisa Ollikainen ja Ari Manninen.

- Meillä oli kilpailuparini Melinan kanssa pitkä välimatka. Kävin kaksi kertaa Turussa, jolloin pystyimme harjoittelemaan yhdessä. Muuten harjoittelimme paljon etäyhteyksien avulla. Esimerkiksi liekitystä treenattiin yhtä aikaa Teamsin välityksellä, Sanni kertoo.  

Norjassa kilpailutehtäviin kuului muun muassa baaritehtävä, kirjallinen teoriatehtävä, matematiikkatehtävä, viinin tunnistusta sekä iso fine dining -tarjoilukokonaisuus.  

- Osa tehtävistä oli hyvin saman tapaisia kuin Taitaja-kilpailussa. Viinintunnistustehtävä oli kuitenkin vaikea, ja se jännitti meitä molempia etukäteen, Sanni muistelee.  

Sanni valmistui tarjoilijaksi viime elokuussa. Kilpailuvalmennukseen osallistuminen ja työelämäjaksot nopeuttivat opintoja, ja tutkinto tuli valmiiksi reilussa kahdessa vuodessa. Sanni jatkoi opintojaan melkein saman tien, ja tällä hetkellä hän opiskelee REDUssa baarimestarin ammattitutkintoa. Opiskelunsa ohella hän työskentelee Gustav Kitchen & Barissa baarimestarina.  

- On ollut mahtavaa päästä opiskelujen yhteydessä mukaan kilpailutoimintaan. Se on opettanut niin paljon enemmän, kun olen päässyt valmentautumaan ja kisaamaan. Olen saanut kohdata uusia jännittäviä tilanteita sekä päässyt verkostoitumaan, Sanni kiittelee.