Hevosten kanssa yrittäjyyden polulla

28.11.2023 julkaistu

Nuori yrittäjä Suvi Männikkö sai yrittäjyyden ammattitutkinnosta paljon apua ja tukea yritystoimintansa johtamiseen ja kehittämiseen. Laenlammen tilaa pyörittävä Suvi panostaa vahvasti yrityksensä kasvuun.

Suvi Männiköllä on nuoresta iästään huolimatta jo pitkä tausta yrittäjänä, sillä hän on toiminut kevytyrittäjänä aina 14-vuotiaasta lähtien. Jo aiemmin opiskellessaan luonto-ohjaajan ammattiin REDUssa, Suvi liitti opintoihinsa mukaan yrittäjyysopinnot, ja sai näin lisäosaamista yrittäjyytensä polulle.

Osakeyhtiöyrittäjäksi Suvi ajautui sattuman kautta oltuaan opintojensa aikana työharjoittelussa ratsastusvaellusoppaana. Tuolloinen työharjoittelupaikka aikoi lopettaa toimintansa, ja tarjosi Suville mahdollisuutta jatkaa toimintaa hevosillaan. Tästä sai alkunsa Laenlammen tila.

- Kuudessa viikossa perustettiin yritys, rakennettiin talli ja haettiin starttirahaa. Saman kuuden viikon aikana tapasin Apukan omistajan, ja pääsin alihankkijaksi Apukan talvisesonkiin, Suvi muistelee.

Kun Laenlammen tilaa oli pyöritetty noin vuoden verran, Suvi päätti hakea yrittäjyyden ammattitutkinnon opintoihin. Opintojen pariin häntä kannusti aiemmista yrittäjyysopinnoista tuttu opettaja Anne Liedes. Yrittäjyyden ammattitutkinnon suorittaminen kesti noin vuoden verran, ja Suvi sai valtavasti apua yrityksensä kasvun suunnitelmiin ja talouden seurantaan.

- Koulutus tuli tuossa kohti hyvään saumaan, kun yritystoimintani oli vasta käynnistynyt. Opinnoista sain apua talouden seurantaan, yrityksen kehittämiseen ja markkinointiin, Suvi kertoo.

Yrittäjyyden ammattitutkinnon opintoihin kuului keskimäärin yksi lähipäivä kuussa. Muuten opinnot koostuivat etäopiskelusta.

- Eniten mulla jäi mieleen ne suhteet ja kontaktit, joita koulutuksen aikana sain. Tutustuin muun muassa nykyiseen yrittäjävalmentajaani Jani Siivolaan, rakensin verkostoa ja sain vertaistukea. Nuorena yrittäjänä minulla ei ollut kaveripiirissä ennestään yrittäjiä, mutta tämän koulutuksen kautta tutustuin muihin yrittäjiin, Suvi muistelee.

Opinnoissa antoisaa oli tutustua yrittäjiin täysin eri toimialojen parista, ja havaita, miten tuen tarve ja ajatukset ovat yleensä samat kaikilla yrittäjillä. Myös koulutuksesta saatu henkilökohtainen mentori oli tärkeässä roolissa tukemassa kasvua yrittäjänä.

- Oman mentorin Marjut Kuusiston kanssa tulimme läheisiksi. Hän pystyi sanoittamaan sitä kasvua mitä koulutuksen aikana tein. Hän osoitti vaikkapa, että nyt ajattelet asiasta ihan eri tavalla kuin puoli vuotta sitten, Suvi kertoo.

Koulutuksen aikana Suvi teki selkeää suunnitelmaa yritystoiminnalle ja sen kasvulle. Tällä hetkellä Laenlammen tila tarjoaa ratsastusvaelluksia ja rekiretkiä sekä majoitustoimintaa ja ratsastuslomapaketteja. Tilojen laajenemisen myötä on tarkoitus laajentaa tekemistä kurssitoiminnan ja pienimuotoisen ravintolatoiminnan pariin. Koulutuksesta saadut verkostot ovat auttaneet yhteistyökuvioiden rakentamisessa.

- Koulutuksessa tutustuin uusiin ihmisiin ja onnistuin luomaan yhteistyökuvioita. Löysin esimerkiksi saunapalvelujen ja äänimaljarentoutusten osaajan, Minna Holmin, joka toimii nyt alihankkijana yritykselleni.

Laenlammen tilan toimintaa on tarkoitus laajentaa kohti ympärivuotista matkailua. Tällä hetkellä talvisesongin toiminta on tapahtunut pääasiassa Apukassa, mutta jatkossa olisi suunnitelmissa operoida ympäri vuoden kahdessa pisteessä. Suvin haaveena on panostaa tulevaisuudessa kurssitoimintaan ja retriittityyppisiin palveluihin. Tällä hetkellä yritys kasvaa voimakkaasti ja tekee investointeja, mikä vaatii nuorelta yrittäjältä rohkeutta.

- Vahvuuteni yrittäjänä on se, että lähden rohkeasti mukaan uusiin juttuihin. Pystyn hallitsemaan isoja kokonaisuuksia ja teen saman päivän aikana montaa eri hommaa. Nyt kasvulle on kuitenkin selkeä suunnitelma, joka tehtiin koulutuksen aikana, Suvi pohtii.

Yritystoiminnan kasvattamisen lisäksi Suvilla on tulevaisuuden osalta myös opiskeluun liittyviä suunnitelmia. Tarkoitus on opiskella seuraavaksi yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto, josta hän toivoo lisää osaamista henkilöstöjohtamisen saralle.


Suvilla on tallissaan sekä suomenhevosia että norjanvuonohevosia. Suomenhevoset ovat sinnikkäitä vetämään reen edessä, kun taas vuonohevoset ovat usein asiakkaille helpompia käsitellä. 

 

Seuraava Yrittäjyyden ammattitutkinnon koulutus alkaa 22.2.2024. Lisätietoja koulutuskalenterista.