Kauppatieteilijästä luonto-ohjaajaksi

12.4.2024 julkaistu

Kauppatieteiden maisteri Axel Aumo on aina tykännyt tehdä käsillä. Nyt hän opiskelee luonto-ohjaajaksi, ja valmistuu ammattiin ensi talvena. Haaveena on yhdistää kauppatieteellinen osaaminen ja intohimo luontoon.

Axel Aumo on aina ollut tekevää sorttia, ja tykännyt tehdä paljon käsillä. Töitä on paiskittu jo teinistä lähtien. Niin maatilalla, tehtaalla, baarissa kuin kaupassakin. Lukion jälkeen opinnot ovat veivät aluksi Haaga-Helia ammattikorkeakoulun tradenomiopintoihin, jonka jälkeen kauppatieteiden maisterin opintoihin Roomaan. 

-   Olen opiskellut kaupallisissa opinnoissani tiedon käsittelyä ja datan hallintaa sekä niiden yhdistämistä liiketoimintaan, Axel kertoo.

Kauppatieteiden maisteriksi valmistumisestaan lähtien Axel on työskennellyt masterdatan ylläpidossa rakennustuotteita valmistavassa yrityksessä. Vähitellen hänellä on herännyt kuitenkin palo tehdä vähän enemmän käsillä. Päivästä toiseen toimistossa tietokoneen äärellä istuminen ei enää tuntunut siltä, mitä haluaisi loppuelämän tehdä.

- Olen kotoisin pohjois-keskisuomalaisesta pienestä kylästä. Koko ikäni olen tykännyt touhuta esimerkiksi peltohommia tai metsän raivuuta - mitä kaikkea tuollaisessa maalaisympäristössä voi tehdä, Axel valottaa. 

-  Ajattelin, että voisin yhdistää kauppatieteelliseen osaamiseeni enemmän konkreettista tekemistä.

Ahkeran vaihtoehtojen tutkailun ja pohtimisen jälkeen Axel löysi REDUsta sopivan vaihtoehdon itselleen, ja haki opiskelemaan luonto- ja ympäristöalan perustutkintoa. Hän koki, että luonto-ohjaajan opinnot tarjoavat juuri omiin tavoitteisiin sopivan kokonaisuuden. Opintojen perässä hän muutti Kirkkonummelta Lappiin.

- Tämä koulutus iski minulle heti, ja tuntui kaikista mielenkiintoisimmalta vaihtoehdolta. Opiskelen luonto-ohjaajaksi, mutta opinnoissa on mukana myös ympäristönhoidollinen elementti, joka on minulle lähellä sydäntä ja voi auttaa myös työllistymisessä, Axel pohtii.   

Työ joustaa opintojen ehdoilla

Luonto- ja ympäristöalan opinnot alkoivat syksyllä 2023. Aluksi Axel teki opintojen ohella myös työtä täysipäiväisesti. Vuoden vaihteesta lähtien hän sai työhönsä joustoa osa-aikaisuudella, joka mahdollistaa opintoihin keskittymisen paremmin.

- Ensimmäinen opiskeluvuosi on tiivis, ja haluan olla niin paljon läsnä koulussa kuin vain kykenen. Onneksi sain järjestettyä työt niin, että ne joustaa. Tällä hetkellä teen töitä osa-aikaisesti iltaisin ja viikonloppuisin, Axel kertoo.

- Enimmäkseen opiskelu vaatii läsnäoloa. Koulun penkillä istuminen ja maastossa tehtävät käytännön opit vaihtelevat jaksoittain. Monesti meillä on maanantaina teoriapäivä viikon aiheeseen liittyen, sitten opiskellaan kolme päivää maastossa, ja perjantaina huolletaan koululla työkaluja ja varusteita.

Axel on saanut opintoihinsa hyväksilukuja aiempien opintojensa perusteella. Lukio-opinnot antoivat vapautuksen yhteisten tutkinnon osien opinnoista. Myös ammattikorkea- ja yliopisto-opinnot ovat kartuttaneet osaamispisteitä ammatilliseen tutkintoon.

- Näillä näkymin valmistun luonto-ohjaajaksi ensi talvena, eli tutkinto tulee valmiiksi noin 1,5 vuodessa.  

Luonto- ja ympäristöalan opiskeluryhmä koostuu eri ikäisistä opiskelijoista, joilla on erilaisia taustoja ja osaamista. Osa on tullut suoraan peruskoulusta, ja toisilla on jo aiempia tutkintoja ja työkokemusta taustalla.

- Meidän ryhmähenki on tosi hyvä, vaikka ikähaarukka onkin laaja. Erilaiset osaamistasot aiheuttavat jonkin verran sovittamista, jos on kyse vaikka metsätyöstä tai vaellusreissusta, mutta pääpiirteittään se on onnistunut tosi hyvin. Etenkin meidän ryhmässä olevilla nuorilla on tosi paljon paikallistuntemusta ja tietoa esimerkiksi luonnossa liikkumisesta ja ulkotöistä, mikä edistää ryhmän tekemistä tosi paljon. Nuoret myös tuovat ryhmään vauhtia ja energiaa, Axel nauraa.

Opiskelijaryhmään lisäväriä tuo Axelin suomenlapinkoira Malla, joka kulkee yleensä maastopäivillä ja retkillä mukana. Reilun vuoden ikäinen Malla on itsekin opiskelija. Axel kouluttaa Mallaa pelastuskoiraksi, ja tähän kuluukin paljon vapaa-aikaa. 

Urasuunnitelmat hahmottuvat kartalle

Tulevaisuuden urasuunnitelmat ovat vielä auki. Yhtenä varteenotettavana vaihtoehtona voisi olla yrittäjyys luontopalvelu- tai ohjelmapalvelualalla.

- Näen kuitenkin, että Lapissa on aika paljon vastaavan alan yrityksiä, joten haen vielä omaa liiketoimintaideaani ja segmenttiä, Axel miettii.

Toinen vaihtoehto olisi työllistyä vaikkapa ohjelmapalveluyritykseen, jossa voisi yhdistää käytännön tekemisen ja kaupallisen osaamisen.

- Tiedän, että moni yrittäjä kaipaisi apua esimerkiksi raportointiin, prosessien kehittämiseen tai brändin rakentamiseen. Ideaalitilanteessa voisin työskennellä sesongin aikana operatiivisessa toiminnassa, ja sesongin ulkopuolella liiketoiminnan kehittämisen tukena, Axel ideoi.