Rovaniemen koulutuskuntayhtymä

Turvallisuus REDUssa

Turvallisuus on tärkeää Rovaniemen koulutuskuntayhtymä REDUn toiminnassa. Aktiivisella ja ennakoivalla otteella pyrimme vaikuttamaan kokonaisturvallisuuteen ja minimoimaan tapaturmat. Henkilöstö, opiskelijat ja asiakkaat ovat meille tärkeitä ja pyrkimyksemme on, että jokainen tiloissamme työskentelevä, opiskeleva tai vieraileva henkilö myös tuntee olonsa turvalliseksi. Turvallisuustoiminta on yhtenäistä kaikissa REDUn toimintayksiköissä.

Turvallisuustoimintamme:

  • opimme koko ajan uutta
  • kehitämme turvallisuuttamme kattamaan kaikki turvallisuuden osa-alueet
  • turvallisuutta seurataan ja mitataan
  • onnettomuudet ja vaaratilanteet pyritään ennakoimaan ja torjumaan mahdollisimman tehokkaasti

 

Infektioiden ehkäisy

Paras tapa ehkäistä infektiotauteja (esim. kausi-influenssa ja koronavirus) on huolehtia hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta!

THL_käsienpesuohje.pdf

THL_yskimisohje.pdf

Valtakunnallinen puhelinneuvonta koronaviruksesta toimii arkipäivisin klo 8-21 ja lauantaisin klo 9-15 numerossa 0295535535.

Turvallisuusuutisia

14 VUOROKAUTTA

Suomen hallitus ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelevat, että kaikki ulkomailta palaavat jäävät kahdeksi viikoksi kotiin matkansa jälkeen. 12.3.2020 päivällä hallituksen tiedotustilaisuudessa puhuttiin epidemia-alueilta palaavista, mutta STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila on tarkentanut, että suositus koskee tällä hetkellä ihan kaikkia maita ja myös niitä oppilaita, opiskelijoita ja henkilökunnan jäseniä, jotka ovat jo ehtineet matkansa jälkeen olla koulussa/töissä.

REDUssa noudatetaan tätä ohjetta. Jos olet ollut ulkomailla, sen jälkeen vietät 14 vuorokautta kotona. Sovi ohjaajasi/esimiehesi kanssa miten opiskelu/työ hoidetaan sinä aikana! 

Suomen hallituksen tiedotus koronaviruksesta

https://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/asset_publisher/10616/hallitus-paatti-suosituksista-koronaviruksen-leviamisen-hillitsemiseksi

 

Koronavirus

REDUn johto on päättänyt, että REDUn opiskelijoiden ulkomaille suuntautuvat liikkuvuudet perutaan 25.5. saakka. Peruutus koskee myös ulkomailta REDUun suuntautuvia liikkuvuuksia sekä henkilöstön ja asiantuntijoiden kansainvälisiä liikkuvuuksia. Matkat pyritään ensisijaisesti siirtämään myöhäisempään ajankohtaan tilanteen niin salliessa. Tilannetta arvioidaan uudelleen kevään aikana.

Tällä hetkellä käynnissä olevat opiskelijoiden ja asiantuntijoiden vaihtojaksot viedään loppuun suunnitellusti tilanteen niin salliessa. Koronavirustilannetta seurataan REDUssa jatkuvasti. REDUssa on laadittu erillinen ohje peruuntuvien matkojen järjestelyihin liittyen sekä opetusjärjestelyjen toteuttamisesta muun muassa mahdollisen karanteenin varalle.

REDUssa suositellaan myös omilta ulkomaan matkoilta saapuville opiskelijoille sekä henkilökunnalle oireettomanakin vähintään kolmen päivän etäopiskelu- tai etätyöjärjestelyistä sopimista. Opiskelija sopii järjestelystä erikseen omaohjaajan/opettajan kanssa ja henkilökunta oman esimiehensä kanssa.

Tilanne on valitettava, mutta REDU pyrkii huolehtimaan opiskelijoidensa ja henkilökunnan terveydestä. 

REDUssa suositellaan seuraamaan THL:n ohjeistusta, jota päivitetään jatkuvasti. 

 

Ehkäisevän päihdetyön viikko

Ehkäisevän päihdetyön viikkoa vietetään viikolla 45, 4.-10.11.2019. Tänä vuonna aiheena on kannabis. Lisätietoja: https://www.ept-verkosto.fi/ept-viikko/

Mitä kannabis on?

Kannabis on yleisnimitys, jota käytetään erilaisista hamppukasvista (cannabis sativa) saaduista valmisteista. Marihuanalla viitataan kuivattuihin kukintoihin, hasiksella kannabiskasvin kuivattuun pihkaan ja kukintopuristeeseen. Kannabiksen päihdyttävin kannabinoidi on THC. Markkinoilla liikkuu myös synteettisiä kannabinoideja. Kannabisvalmisteita on kehitetty lisäksi lääkekäyttöön.

Käytön riskit?

Negatiiviset vaikutukset: Välittömät haitat (suurilla annoksilla, kokemattomilla käyttäjillä) • Huonontunut keskittymiskyky, muisti ja psykomotoriikka • Ahdistuneisuus, paniikki, pelot • Vainoharhat, muut psykoosioireet, taustalla olevan psyykkisen ongelman pahentuminen • Pahoinvointi • Sisäänpäinkääntyneisyys

Pitkäaikaisen käytön haitat • Riippuvuus • Vaikutukset kognitiiviseen suorituskykyyn, mm. keskittymiseen ja muistiin • Psyykkiset ongelmat: masennuksen, ahdistuksen ja psykoosien mahdollinen pahentuminen • Passiivisuus ja apatia • Krooninen yskä, keuhko-oireet, suun ja nielun ongelmat, kun käyttö tapahtuu polttamalla • Naisilla mahdollinen hedelmällisyyden aleneminen. Kannabis erittyy äidin maitoon • Miehillä kivessyövän riskin kasvu ja potenssin mahdollinen aleneminen

Säännöllisesti käytettynä • Psyykkisen ja sosiaalisen riippuvuuden kehittyminen • Haittavaikutusten lisääntyminen • Psykoosin tai skitsofrenian puhkeamisriski varsinkin niillä kannabiksenkäyttäjillä, joilla on alttius näihin sairauksiin • Jos kannabista käytetään paljon, se voi aiheuttaa saamattomuutta, masennusta ja henkistä flegmaattisuutta • Nuorilla käyttäjillä riskinä ovat henkisen kehityksen ja tunne-elämän häiriöt. Kannabis voi vaikuttaa pitkäaikaiskäytössä oppimiskykyyn ja muistiin • Kannabiksen polttaminen altistaa hengityselimet useille terveyshaitoille, muun muassa syövälle • Käytön riskeihin vaikuttavat aina muun muassa käyttömäärät, käytön tiheys ja aineen laatu.

lähteet & lisätietoa:

 

Porraspäivät

Porraspäivät on Kunnossa kaiken ikää (KKI) -ohjelman toteuttama, maksuton työyhteisöille suunnattu kampanja, jonka tavoitteena on herätellä pieniin, jokapäiväisiin valintoihin oman terveyden edistämiseksi. Porraspäiviä vietetään vuosittain marraskuussa, ja vuonna 2019 kampanjaviikko on 4.–10.11. Porraspäivien aikana kannustetaan käyttämään portaita hissin sijaan muun muassa erilaisin portaiden läheisyyteen kiinnitettävin materiaalein. Tarkoituksena on esimerkiksi kiinnittää huomiota säännölliseen istumisen ja työn tauottamiseen.

Lisätietoja: https://www.porraspaivat.fi/

 

Ethän kikkaile!

13.9.2019 Vietetään tapaturmapäivää.Tee aloite turvallisuuden parantamiseksi - parhaat aloitteet palkitaan! Lisätietoa: www.kotitapaturma.fi/tapaturmapaiva.

 

REDUn turvallisuusilmoitus

Turvallisuusilmoitusta on muokattu 16.4.2019. Turvallisuusilmoituksen kautta voit ilmoittaa kaikki turvallisuuteen liittyvät tapahtumat; turvallisuusaloitteet, vaaratilanneilmoitukset, läheltäpiti-ilmoitukset, uhkaavat tilanteet, tapaturmat jne.

 

Kansainvälinen työturvallisuuspäivä 28.4.2019

Kansainvälistä työturvallisuuspäivää vietetään maailmanlaajuisesti 28. huhtikuuta. Päivän viettoa koordinoi Kansainvälinen työjärjestö ILO, joka täyttää tänä vuonna sata vuotta. Juhlavuoden teemana on "Social Justice, Decent Work".

 

Allergiaviikko 8.-14.4.2019

Allergiaviikko on Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry:n jokavuotinen kevätkampanja. Kampanjaa on järjestetty lähes 20 vuotta ja sen tavoitteena on herättää huomiota herkkyyksiin ja allergioihin, auttaa arjessa ja lisätä tietoisuutta allergioiden yleisyydestä.

Allergiaa voivat aiheuttaa monet asiat.

Allergista nuhaa on 20–30 prosentilla suomalaisista. Allergisesta nuhasta puhutaan silloin, kun jokin allergeeni, esimerkiksi siitepöly, aiheuttaa aivastelua, nenän vuotamista ja kutinaa. Usein mukana on myös silmäoireita.

Suomalaisista noin 20 prosenttia on siitepölyallergisia. Kevätkesällä oireita aiheuttavat erityisesti koivun ja lepän siitepöly, keskikesällä heinäkasvit ja loppukesällä pujo.

Noin 2–5 prosenttia aikuisväestöstämme ja lapsista 5–8 prosenttia saa allergiaoireita ruoka-aineista. Ruoka-allergiaa aiheuttaa erityisesti kananmuna, lehmänmaito, viljat, kasvikset, hedelmät ja vihannekset.

Allergiaa voivat aiheuttavia myös esimerkiksi lemmikkieläimet erityisesti marsut, hamsterit, hiiret, rotat ja kanit, luonnonkumi, nikkeli, kumikemikaalit, jotkut lääkkeet, kuten antibiootit sekä jotkut kuume- ja särkylääkkeet, hyönteisten pistot, erityisesti hyttysten, ampiaisten ja mehiläisten pistot.

Samalla henkilöllä voi olla useita allergioita. Esim. Hajusteallergia, Hartsiallergia, Hyönteisallergiat, Kemikaaliallergia, Kosmetiikka-allergia, Lemmikkieläinallergiat, Luonnonkumiallergia eli lateksiallergia, Nikkeliallergia, Pölyallergia, Ruoka-aineallergia, Siitepölyallergia.

22.2.2019 Vaaratilanneilmoitus tai turvallisuusaloite

REDU.fi sivuille on tehty uusi linkki vaaratilanteen tai turvallisuusaloitteen tekemiseen. Kuka tahansa voi tehdä ilmoituksen vaarallisesta tilanteesta, jonka huomaa oppilaitoksemme toiminnassa tai esittää aloitteen, joka parantaisi turvallisuutta. Mikäli haluat palautetta toimista, niin laitathan yhteystietosi mukaan. 

 

30.1.2019 Nyt voit tehdä vaaratilanneilmoituksen (läheltäpiti-ilmoitus) sekä sisäilmailmoituksen tältä sivustolta.

Vaaratilanneilmoituksen voi tehdä kuka vain, joka huomaa vaarallisen tilanteen tai vaarallisen paikan oppilaitoksemme tiloissa, piha-alueilla tai muussa oppilaitoksemme toiminnassa.

Sisäilmailmoituksen tekemällä voit antaa meille tietoa oppilaitoksemme rakennusten sisäilmasta. Erittelethän ilmoitukseen tilan tarkkaan sekä syyn, miksi ilmoituksen teet. Ilman näitä tietoja tilojen tutkiminen on lähes mahdotonta.

Turvallisuuspäällikkö

Rovaniemen koulutuskuntayhtymän turvallisuuspäällikkö

Karisaari Tiina
Puh. 040 778 3419

Sähköposti: tiina.karisaariatta.pngredu.fi 

Lisätietoa: redu.fi/turvallisuus

 

Kuluttajapalvelujen turvallisuusasiakirjat