Lapin koulutuskeskus REDU

Opiskelijoiden tarinoita VALMAssa opiskelusta

Alla olevat tarinat ovat meillä VALMAssa opiskelevien omia kokemuksia, siitä millaista opiskelu ammatilliseen peruskoulutukseen valmentavassa koulutuksessa on. Tarinat on julkaistu juuri sellaisina kuin opiskelijamme ovat ne kirjoittaneet.
 

Minun tarina VALMAssa

Olin pieni ysiluokkaa käyvä tytöntyllerö Rantavitikan peruskoulussa, joka ei tiennyt paljoakaan toisen asteen opiskelusta. Tuleva yhteishaku jännitti enkä tosiaankaan tiennyt mihin haluan opiskelemaan. Hakua vaikeutti minun tietämättömyys koulutusaloista.

Hakutulokseeni vaikutti myös poikaystäväni. Olimme erottamattomat, jotka halusivat aina olla samassa paikkaa. Haimme kummatkin ensimmäisenä Tornioon audiovisuaalisenviestinnän perustutkintoon, toisena haimme liikunnanneuvojaksi Santasportille ja kolmantena hain liiketalouden perustutkintoon. Vaarana oli se, että tiemme tulisivat eroamaan, jos emme pääsisi samaan kouluun. Otimme riskin.

Kesäloma alkoi ja jännitimme yhteishaun tuloksia. Se tuli kuin isku sydämeen, minä pääsin Tornioon mutta poikaystäväni ei. En halunnut mennä Tornioon yksin, joten hylkäsin sen. Liikunnanneuvojaksi en päässyt myöskään ja kolmantena hakutoiveena ollut liiketalouden perustutkinto hylättiin, koska olin päässyt jo Tornioon. Tätä minä en tiennyt, koska peruskoulussa ei puhuttu näistä paljoakaan.
En tiennyt mitä tehdä.

Hain VALMAAN ja kaikki muuttui. VALMA koulutus on tosi hyödyllinen. Olen päässyt tutustumaan eri koulutuksiin ja käymään työharjoitteluissa. Täällä voi nostaa numeroitakin. Kuukauden päästä alkaa kesäloma ja olen VALMASSA löytänyt itselleni uuden alan mitä haluan opiskella ja se on nuoriso- ja vapaa-ajanohjaus. Kesällä saan tietää pääsenkö sinne.
Älä valitse tietäsi kavereiden mukaan vaan sen mitä itse haluat.

 

VALMAvuoteni

Olen 16-vuotias. Valma-vuoden aikana olen tutustunut moneen alaan, ja sähköpuoli on tuntunut parhaimmalle. Kävin tutustumassa sähköpuolella ja sain vahvistuksen siihen, että haluan opiskella juuri tätä alaa. Kun olin tutustumassa, teimme aika paljon sähkötöitä ja kävimme teoriaa läpi. Sain osallistua jokaisella tunnilla ja se oli mielestäni kiinnostavaa. Mukavinta mielestäni oli sähkötyöt jossa tarvitsi sorminäppäryyttä ja tarkkuutta. Mielestäni teoriakaan ei ollut tylsää, vaan kiinnostavaa ja tarpeeksi haastavaa.

Kun aloitin valmassa, en tiennyt mille alalle haluaisin. Olen tutustunut valman aikana rakennus-alaan, logistiikkaan, LVI-puolelle, merkonomi-alaan ja sähköpuolelle. Muut alat eivät ole tuntuneet hyvälle, paitsi sähkö-ala. Aloitin valmassa sen takia, että en tiennyt mille alalle haluaisin.

Minä opiskelijana
Olen todella rauhallinen ja keskittymiskykyni on hyvä. Olen joskus jopa liian hiljainen, mutta niitä tilanteita on vähän. Olen ahkera jos jokin asia kiinnostaa minua, ja teen aloittamani asiat kunnolla loppuun. Olen aika pikkutarkka ihminen, ja minua ärsyttää jos jokin asia ei ole kunnolla tehty. Tykkään olla koulussa, ja oppia uusia asioita jotka kiinnostavat minua.

Kehitettävää minulla on mm. kirjoittamisen aloittamisessa, varsinkin jos kerron itsestäni. Jos annetaan aihe ja tietoa joka pitää esim. tiivistää, niin se tuntuu helpolta. Tämänkin kirjoittaminen oli minulle haastavaa. Olen huono teeskentelemään innostunutta, jos kyseessä on jokin joka ei minua niinkään kiinnosta.

Yhteishaku
Hain ensimmäisenä hakutoiveena sähköalalle, en ole varma pääsenkö alalle.

Valma
Suosittelen valmaa sellaiselle opiskelijalle, joka ei tiedä mille alalle haluaisi lähteä. Vuoden aikana voi parantaa numeroita ja selkeyttää ala mille haluaa hakea.

 

Minun VALMAtarinani

Opiskelin koko peruskoulun Ivalossa. Yhdeksännellä luokalla olin 15 vuotias ja koulu meni ihan hyvin. Koko yhdeksännen luokan mietin mikä minusta tulee isona. Kamppailin kahden alan välillä. Ne olivat parturi- kampaaja ja nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaaja. Yhteishaussa päädyin kuitenkin laittamaan hiusalan perustutkinnon ensimmäiselle sijalle. Hain toisella sijalla peräpohjolanopistoon nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaajaksi. Kävin Kemijärvellä hiusalan pääsykokeissa ja Torniossa nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaajan pääsykokeissa.

Kesäkuun puoleen väliin asti jännitin pääsinkö ollenkaan kouluun. Sitten tuli se kirje. Olin päässyt Kemijärvelle opiskelemaan hiusalaa. Olisin myös päässyt peräpohjolanopistoon opiskelemaan, mutta se pois sulkeutui päästyäni Kemijärvelle.

Kesä meni nopeasti ja odotin kouluun pääsyä. Viikko enne kuin koulut alkoi, minulle soitettiin, että linja ei aukeakaan sinä vuonna. Siinähän oli sitten kauhea stressi, että ei ole koulupaikkaa. Minulle soitettiin myöhemmin samalla viikolla, että pääsen Rovaniemelle opiskelemaan hiusalaa. Sitten alkoi pakkaaminen ja muutto Rovaniemelle.

Kun aloitin hiusalan, se oli mukavaa. Puolen vuoden jälkeen minua ei enään kiinnostanutkaan melkein yhtään. Se ei ollutkaan sellaista mitä olin luullut sen olevan. Lintsailin koulusta paljon, koska minulla ei kiinnostanut olla siellä. Mietin monta kertaa, että olisi sittenkin pitänyt laittaa nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaajan koulutus ensimmäiselle sijalle.

Kun kesäloma alkoi, olin iloinen ettei tarvinnut enään käydä koulussa. Todellisuus kuitenkin tuli eteen taas syksyllä. Olin kuukauden koulussa ja yritin parantaa, mutta ei siitä tullut mitään. Syyskuussa päätin etten enään käy hiusalaa. Puhuimme kuuraattorin ja opon kanssa, että vaihdan valmalle. Pääsin haastatteluun ja minut otettiin opiskelemaan valmaan.

Koulu ei siltikään sujunut niin kuin olin ajatellut. Jouluun asti oli yhtä säätämistä, mutta sitten minulle tuli motivaatiota käydä koulussa. Tammikuun jälkeen olen käynyt hyvin koulua. Tavoitteeni oli saada varmuus siitä mitä haluan opiskella. Olen nyt saanut täyden varmuuden siitä mitä haluan opiskella. Sain varmuuden kun kävin työssäoppimassa iltapäiväkerhossa ja tutustumassa nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaaja puolella. Olen jo yläasteesta asti ollut alasta kiinnostunut, mutta nyt olen sata varma että haluan tehdä sen alan töitä.

Tulevaisuudelta odotan, että olisin opiskelemassa nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaajaksi täällä Rovaniemellä ja että valmistuisin ammattiin. Tulevaisuudessa aion myös kouluttautua sosionomiksi.

Suosittelen Valmaa sellaisille, jotka eivät tiedä mitä haluavat tehdä. Valmalta saa varmuutta ja pääsee tutustumaan eri aloihin. Yhdeksännellä luokalla ei välttämättä tiedä mitä on menossa opiskelemaan. Valman kautta saat tietoa minkälaista opiskelu on ja varmuuden siitä mitä haluaa opiskella. Suosittelen valmaa sillä sen kautta sain uuden mahdollisuuden.

 

Minun tarinani VALMAssa

Ennen Valmaa
9 luokalla minulla ei ollut mithän tietoa tämmöisestä mutta onneksi syksyllä kuulin tallaisenkin vaihtoehdon. Kesän jälkhen olin lukiossa yhdeksän päivää ja sieltä vaihdoin Rovaniemelle vaatetus alalle. Vaatetus alakhan ei ollut oikhein minun juttuni niin joululoman jälkhen vaihdoin sitten Valmalle.

Ammatin hakua
Tulin Valmhan tammikuun alussa 2016 ja sen takia koska en ollut enhän varma tulevaisuudestani. Valmassa oltuani olen saanut selkeyttä siihen mitä haluan alkaa opiskelemhan jatkossa. Minua on autettu hyvin ammatinvalinnan kanssa koulussa ja myös kotona ja nyt on kauhea stressaaminenkin lähtenyt kun sai yhteyshaun tehtyä. Hain ykkösenä lähihoitajaksi ja haluan isona tehdä töitä lasten ja nuorten parissa. Kävin pääsykokeissa ja sekin meni omasta mielestä hyvin.

Opiskelua
Vaikka tulin niin myöhään tänne niin en ole siltikhän jäänyt jälkeen opiskeluissa, olisi ollut tietenkin mukavampi olla esimerkiksi eripaikoissa topissa ja pidemphän. Työharjoittelussa olin Päiväkodilla pari viikkoa ja se oli ainoa harjoittelu jossa kerkesin olla. Sitten olin lähihoitajien tunneilla tutustumassa viikon verran. Ammatin valintani vahvistui paljon työharjoittelujen kautta ja myös tutkimalla niitä koulussa.

Minä opiskelijana
Opiskelijana olen muuttunut siten että en värkkää enää tunneilla ja osaan käyttäytyä. Minulle oli parhain vaihtoehto tulla Valmaan opiskelemhan sillä olin ihan hukassa. Isäni ei aluksi pitänyt ajatuksesta mutta, hän tuli siihen tulokshen myös että, se oli parhain vaihtoehto sillä hetkellä.

Tulevaisuutta
Tulevaisuudessa näen itseni jossain Etelä-Suomessa päiväkodissa töissä. Asuisin omassa kämpässä ja minulla olisi joku kissa tai koira kaverina.

Suosittelut
Suosittelen Valmaa kaikille jotka ovat hukassa tulevaisuuden suhteensa eikä oikein tiedä mitä haluaa tehdä isona. Täältä saa paljon apua ja tukea siihen ja varmasti löytyy joku sopiva ammatti.

 

VALMAtarina

Valma on koulutus missä voit parantaa tiedonhankintataitoja, kehittää kielitaitoasi, tutustua eri aloihin (mieti, mikä sinulle sopisi), kehittää opiskelu- ja elämäntaitoja, tutustua työelämään työpaikkavierailujen ja työpajatoiminnan kautta jne.

Valma-koulu on hyvä sinulle jos sinä haluat vahvistaa sinun opiskelu- ja jatko-opintovalmiuksia. Tehdään henkilökohtainen opiskelusuunnitelma opintojen laajuudesta ja kestosta.

Valma auttaa minulle vahvistaa minun ammatinvalinnan, kun meillä oli ammattikoulun tutustuminen. Minä olin tutustumassa datanomin, ICT-asentajan ja kartoittajan alan. Aikaisemmin minulla oli epäilyjä mihin minä haluan mennä opiskelemaan enemmän (tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto tai tieto- ja tietoliikennetekniikan perustutkinto), mutta nyt minä olen päättänyt ammatinvalintaa. Nyt voin varma sanoa, että haluan opiskella datanomiksi, mutta tästä huolimatta olen sitä mieltä, että ICT-asentaja on hyvä ammatti myös. Ajattelen, että kartoittaja ei ole minun ammatti, siksi minä kirjoitan se viimeksi. Uskon, että minä pääsyn ja kesän jälkeen minä menen opiskelemaan tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto alueella.

Minulla oli jo pääsykoe, ajattelen, että kaikki meni hyvin, mutta en tiedä varmaa vielä. Minä opiskelen suomea vielä, koska minä ymmärrän, että minun suomen kielen tietoa ei ole todella hyvä.

Ensin haluan opiskella datanomiksi, se kestää noin kolme vuotta. Sitten haluan löytyä hyvä työpaikka tai jatkaa opiskelemaan. Myös ajattelen, että työ ulkomailla olisi hyvä kokemus. Haluan muuttaa Tampereelle, koska mielestäni se on hyvä kaupunki missä minulla on enemmän mahdollisuuksia löytää pysyvää työtä.

VALMA sopii sinulle jos sinä haluat vielä miettiä, mikä olisi sinulle sopiva ala, haluat korottaa perusopetuksen joitain arvosanoja, suomen kielen taitosi on tasoa A 2.2, mutta tarvitset parannusta kielitaitoon ennen ammatillisten opintojen aloittamista, sinulla on jo opiskelupaikka, mutta sinä et pääsy. 

 

VALMAtarina

Keväällä kun hain yhteishaussa en tiennyt yhtään mitä haluaisin tehdä isona eikä minua oikeastaan kiinnostanut mikään ammatti ja hain lukioon. Lukiosta vaihdoin vaatetus alalle, koska lukio tuntui liian haastavalta minulle ja harrastin käsitöitä. Vaatetusala ei kuitenkaan tuntunut minun ammatiltani. Aloitin VALMAN tammikuussa ja silloin ammattini oli vielä hakuisessa, mutta VALMAN aikana se on selkiintynyt.
Kun aloitin VALMAN aloimme yhdessä opettajan kanssa miettiä, mitkä ammatit minua kiinnostaisi. Ja kävin työssä oppimassa kahdessa mieluisessa ammatissa työpaikalla ja kävin myös alojen tunneilla mukana.

Minun tavoitteeni oli myös nostaa peruskoulun englannin, kemian ja fysiikan numeroita. Kielet ovat aina olleet minulle haastavia, mutta opin englannin tunnilla paremmin aikamuotoja.

Yhteishaussa laitoin 1. Nuoriso-ja vapaa-ajan ohjaaja 2. Liiketalouden perustutkinto.3. Pintakäsittely. Haku ei ollut vaikea kahden ensimmäisen kohdalla, mutta kolmannen päättäminen oli haastavaa.

Tulevaisuuden suunnitelmani on työskennellä nuorison kanssa ja aion kouluttautua pitkälle.Suosittelen VALMAA kaikille, joilla ei ole tietoa mitä tehdä isona ja haluavat saada tietoa erilaisista ammateista. VALMALLA saa myös tehostaa omaa osaamistaan
VALMA

Tulin Valmaan maarakennusalan perustutkinnosta. Maarakennusala ei kiinnostanutkaan minua, niin hakeuduin valmaan opiskelemaan.

Tavoitteina Valmassa minulla oli saada tietoa eri ammateista, nähdä työelämää top-jaksojen kautta sekä nostaa numeroita.
Tavoitteet ovat toteutuneet mielestäni onnistuneesti, olen nostanut numeroita ja olen nähnyt työelämää top-jaksoissa, saanut tietoa eri ammateista ja löytänyt alan johon haluan.

Ammatinvalinnan vahvistuminen
Sain top-jaksojen sekä koulutusala tutustumisien kautta selvän tiedon siitä mihin haen ja missä järjestyksessä haen aloille.

Yhteishaun toive on se että pääsen ykköstoiveeseen johon hain, jos sattumalta en tulekaan valituksi ykköstoiveeseen, haluan ehdottomasti 2. tai 3. hakutoiveeseen.

Realistinen mielipiteeni on että minulla on ihan hyvät mahdollisuudet päästä 1. hakutoiveeseen.
1. Turvallisuusalan pt.
2. Logistiikan pt.
3. Hotelli- ravintola, ja catering

Tulevaisuuden suunnitelmia
Tulevaisuuden suunnitelma olisi päässä työskentelemään turvallisuusalan ammateissa.

 

Minun tarina VALMAssa

9. luokalla kävin Napapiirin yläastetta jope luokalla. Päätin silloin hakea yhteishaussa autoalan perustutkintoon Jänkätielle. En kuitenkaan päässyt yhteishaussa mihinkään, joten hain lisähaussa kosmetologiksi. Pääsin syksyllä opiskelemaan kauneudenhoitoalan perustutkintoa. Ala ei kuitenkaan tuntunut sopivalta, koska minua ahdisti ihmisläheisyys ja asiakaspalvelu. Päätin siis hakea Valmaan opon kautta. Sain tiedon, että voin aloittaa Valmassa joulukuun alussa.

Olin vieläkin autoalan ja logistiikan kannalla, sillä en omasta mielestäni ollut sovelias sosiaaliselle alalle. Menin ensimmäisenä tutustumaan pintakäsittelyalalle, koska se kiinnosti minua myös. En pystynyt kuitenkaan olemaan alalla, kun yhden päivän sillä minua ahdisti uusi paikka. Yritin jonkun ajan päästä uudestaan pintakäsittelyalaa ja silloin minulle tuli astmakohtaus. Minulle todettiin astma ja se vaikutti ammatinvalintaani.

Opettajani kehotti, että kokeilisin jotain sosiaalista- alaa ja päätin hakea iltapäiväkerhoon työharjoitteluun. Mietin aluksi että siitä ei tule mitään, sillä minua hieman ujostutti. Viikko meni kuitenkin todella hyvin ja päätin, että haen nuoriso-ja vapaa-ajan ohjaajaksi.
Nyt yhteishaussa hain ensimmäiseksi nuoriso-ja vapaa-ajan ohjaajan koulutukseen Tornioon.

Opiskelua
Valmasta on ollut hyötyä opiskelussa, että olen saanut käydä jotain YTO aineita jo valmiiksi. Olen saanut myös mahdollisuuden korottaa numeroita. Olemme päässeet suunnistamaan kaupungilla ja käyneet tapahtumissa esim. Korundissa katsomassa taidetta.

Olen opiskelun ohella suunnitellut myös tulevaisuuttani ja jatko-opiskelu paikkaa. Olen ajatellut ammattikoulun jälkeen hakea ammattikorkeakouluun sosionomialalle. Valma on auttanut minua löytämään itselleni juuri sopivan alan ja olen henkisesti kasvanut tänä keväänä. Motivaationi opiskeluun on noussut hurjasti. Suosittelen Valmaa niille henkilöille, jotka eivät ole löytäneet oikeaa alaa tai haluavat hieman lisäaikaa miettimiseen ja haluavat korottaa numeroita. Valma on hyvä myös maahanmuuttajille, jotka haluavat oppia suomen kieltä.Minun tarina VALMAssa

Miksi menin Valmaan?
Menin Valmaan koska en voinut muuttaa paikkakuntaan jossa ala johon hain ensimmäisenä oli, vaikka pääsin sinne. En aluksi ajatellut hakea tänne mutta koska kaverini oli käynyt Valman, hän kertoi minulle että täällä voi nostattaa numeroita, läpäistä kursseja ja löytää ala johon tosissaan haluan. Alun perin tulin tänne koska en halunnut pitää välivuotta, ettei menisi kokonaista vuotta turhaan. Koska minulla oli niin huonoja arvosanoja peruskoulun jälkeen, oli myös kannattavaa nostattaa kyseisiä numeroitani paremmaksi.

Mitkä olivat minun tavoitteitani?
Tavoitteenani oli nostattaa numeroitani, pari niistä nousikin. Löysin myös aloja johon tosissaan halusin hakea, koska olin topissa harjoittelijana näillä aloilla, topit kestivät pari viikkoa ja niitä vuoden aikana tuli ajoittain. Loppujen lopuksi löysin itselleni kolme alaa johon tosissani halusin hakea ja joihin hain. Minulle annettiin mahdollisuus mennä yhteen alaan mutta en ollut täysin varma tällöin ja päätin jatkaa loppu vuotta Valmassa. Hain tähän kyseiseen alaan kyllä ensimmäisenä mutten Rovaniemelle, vaan Kuopioon jossa minun äitini asui.

Minkälaista oli opiskella Valmassa?
Alku vuosi alkoi tosi rennosti, päivät kestivät vain pari tuntia ja tuli myös vapaita päiviä, sitten myöhemmin alkoivat opiskelut ja numeroitten nostattamiset. Me kävimme eri paikoissa katsomassa eri aloja. Pari oppilasta meidän luokasta pääsivät heidän aloilleen ja he vaihtoivat sinne. Meille kyllä tuli ajallaan lisää oppilaita luokkaan ja pari niistä oli minun kavereitani. Kouluun tuleminen alkoi tuntua mukavalta koska minulla oli kavereita siellä. Vuoden aikana olin tutustunut moniin ihmisiin. Koulussa kävin korottamassa numeroita ja tunneilla joissa harjoittelimme työn hakuihin ja alojen pääsykokeisiin. Korotuksien jälkeen meillä alkoi ytö aineita joissa opiskeltiin aineita jotka tulisivat seuraavana vuonna aloilla johon haimme. Ja koska minä läpäisin nämä ytö aineet, minun ei tarvitse seuraavana vuonna tehdä näitä, jonka takia minulla tulee olemaan rennompi vuosi.