Lapin koulutuskeskus REDU

Opiskelijan opas: Toimeentulo

Huom! Opas päivitettään kevään 2018 aikana vastaamaan uutta lainsäädäntöä. Oppaassa on osin vanhentunutta tietoa.

Opetus ammatilisessa peruskoulutuksessa on sinulle maksutonta. Opiskeluun tarvittavista oppimateriaaleista, työvaatteista ym. voi tulla kustannuksia. Saat myös jokaisena lukuvuoden työpäivänä ilmaisen aterian oppilaitoksen ravintolassa.

Opiskeluaikana voit saada myös rahallista tukea opiskeluun, koulumatkoihin, asumiseen jne. Kelalta.

 
Maksuton opetus 

Opetus on sinulle maksutonta. Kustannuksia muodostuu oppikirjoista, opiskelumateriaaleista, opiskeluun liittyvistä vierailukäynneistä, mahdollisista koulumatkoista sekä opiskelijan omaisuudeksi jäävistä työvaatteista. Opiskelijat saavat opiskelussa tarvitsemansa suojavaatteet ja henkilösuojaimet maksutta käyttöönsä. Oppilaitos voi periä opiskelijan käyttöön luovuttamistaan varusteista pantin, jonka opiskelija saa takaisin varusteet palauttaessaan.

 
Ruokailu

Jokaisessa toimintayksikössä on opiskelijaravintola. Päätoimisena ammatillisen peruskoulutuksen opiskelijana saat opiskelijaravintolasta yhden maksuttoman aterian jokaisen lukuvuoden työpäivänä. Maksutonta ruokailua varten tarvitset Kela-kortin. Luonnonvara- ja ympäristöalan opiskelijat saavat kolme maksutonta ateriaa päivässä. Ravintoloiden ruokalistat löydät redu.fi/ravintolat -sivulta alkaen.

 

 
Asuminen

Edulapin opiskelijana sinulla on mahdollisuus asua opiskelusi aikana asuntolassa. Asumisoikeus myönnetään ensisijaisesti kotimatkan pituuden perusteella. Asuntoloissa asuminen on ilmaista ammatillisen peruskoulutuksen opiskelijoille. Sinulta peritään kuitenkin ns. takuuraha, joka palautetaan kevätlukukauden tai opiskelusi päätyttyä. Lisätietoa asuntoloista redu.fi/asuntolat -sivulta alkaen.

Rovaniemellä opiskelevat voivat hakea myös Domus Arctica -säätiön asuntoja. Hakulomakkeita saa Internetistä osoitteesta www.das.fi tai säätiön toimistosta (Ylikorvantie 28 A, 96300 Rovaniemi).

 

 
Opiskelijakortit

Matkahuollon ja VR:n yhteisen opiskelijakortin voit hankkia Matkahuollon toimipaikasta, Matkahuolto-asiamieheltä tai VR:n lipunmyynnistä. Kortti on maksuton, mutta siihen on hankittava vuosittain lukukausi- tai lukuvuositarra, jonka hinta on 6 €. Korttia varten tarvitset passikuvan, henkilöllisyystodistuksen sekä Matkahuollon ja VR:n yhteisen opiskelutodistuslomakkeen. Lomakkeen saat Matkahuollosta, VR:ltä, opintotoimistosta tai osoitteesta www.matkahuolto.fi tai www.vr.fi. Tarvitset todistukseen leiman opintotoimistosta.

SAKKI ry:n opiskelijakortti oikeuttaa mm. matkustusalennuksiin ja muihin etuihin. Korttia varten tarvitset passikuvan ja SAKKI ry:n oman liittymislomakkeen. Lomakkeen saat opintotoimistosta tai Internetistä osoitteesta www.sakkinet.fi.

 
Koulumatkatuki

Kela korvaa päivittäisten koulumatkojen kustannukset, kun yhdensuuntainen koulumatkasi asunnolta oppilaitokseen on vähintään 10 km ja kustannukset ylittävät 54 € kuukaudessa. Tukea voi saada korkeintaan 100 kilometrin osalta. Koulumatkatuen hakemista varten tarvitset hakemus- ja ostotodistuslomakkeen, jonka saat opintotoimistosta, johon se myös palautetaan. Olet oikeutettu koulumatkatukeen myös työssäoppimisjaksolla, mikäli työssäoppiminen on palkatonta.

Opiskelijana saat opiskelija-alennuksen taajamalippuun Rovaniemen paikallisliikenteen linja-autoissa. Lisätietoja osoitteesta www.rovaniemi.fi, Matkahuollosta www.matkahuolto.fi tai yhteispalvelupiste Osviitasta.

 
Opintotuki

Sinulla on mahdollisuus hakea opintotukilain mukaista opintotukea. Opintotukihakemuslomakkeita saat opintotoimistosta ja Kelalta. Hakemus kannattaa jättää heti, kun olet saanut tiedon oppilaitokseen hyväksymisestä, koska käsittelyaika saattaa olla pitkä. Opintotukihakemuslomakkeet voi palauttaa opintotoimistoon.

Opintotuki koostuu opintorahasta, asumislisästä sekä valtion takaamasta opintolainasta. Opintoraha ja asumislisä ovat etuisuuksia, joita sinun ei tarvitse maksaa takaisin. Opintolaina maksetaan takaisin ja sen takaisinmaksu alkaa useinmiten opintojen päätyttyä.

Jos saat lapsilisää, eläkettä tai jotain muuta koulutustukea, sinulla ei ole oikeutta opintotukeen. Opintotuen ja asumislisän saannin edellytyksenä on säännöllinen eli päätoiminen opiskelu. Jos olet paljon poissa opetuksesta eli opiskelusi ei ole enää päätoimista, asiasta ilmoitetaan Kelalle, joka keskeyttää tukien maksamisen ja perii aiheetta maksetut tuet takaisin. Lisätietoa opintotuesta: www.kela.fi/opintotuki -sivuilta.

 
Ansiotyö opiskelun aikana

Kontaktien solmiminen työelämään on tärkeää jo opiskeluaikanasi, ja muun muassa työssäoppimisjaksot antavat siihen oivan tilaisuuden. Mikäli olet ansiotyössä opiskeluaikanasi, pidä huolta siitä, että opiskelusi eivät kärsi siitä. Parhaimmillaan työnteko opiskelun lomassa rytmittää opiskelua ja tuo siihen tarvittavaa käytännön näkökulmaa, kartuttaa osaamista, nopeuttaa valmistumista sekä auttaa taloudellisessa toimeentulossa. Muistathan, että työssäkäynti opiskelun ohella voi vaikuttaa opintotukeen.