Lapin koulutuskeskus REDU

Opiskelijan opas: Hyvinvointi, laatu ja turvallisuus

Huom! Opas päivitettään kevään 2018 aikana vastaamaan uutta lainsäädäntöä. Oppaassa on osin vanhentunutta tietoa.

Hyvinvointi, laatu ja turvallisuus ovat keskeinen osa oppimistasi.

 
Terveydenhoitajat

Terveydenhoitajalta saat apua terveyteen ja hyvinvointiin liittyvissä asioissa tai sairastuessasi. Terveydenhoitaja tekee muun muassa terveystarkastuksia, antaa ehkäisyneuvontaa, rokotuksia ja matkailuun liittyvää neuvontaa. Lisäksi terveydenhoitaja voi auttaa sinua päihde- ja huumeongelmissa.

Terveydenhoitajien vastaanottoajat ja -paikat löydät paikkakunnittain oheisista linkeistä sekä Rovaniemen koulutuskuntayhtymän oppilaitosten ilmoitustauluilta. Silloin kun terveydenhoitajan vastaanottoa ei ole, voit ottaa yhteyttä opiskelupaikkakuntasi terveyskeskukseen.

Kun tarvitset hammaslääkäriä, ota yhteyttä kotikuntasi hammashoitolaan tai yksityiseen hammashoitolaan.

Lisätietoa ja terveydenhoitajien yhteystiedot löydät redu.fi/terveydenhuolto -sivulta alkaen.

 
Tapaturmat ja vakuutukset

Sinut on vakuutettu opiskelun (oppitunnit, liikunta- ja välitunnit, koulutmatkat, opintomatkat, työssäoppiminen) aikana sattuvan tapaturman varalta. Tapaturman sattuessa hakeudu heti asianmukaiseen hoitoon ja tee sen jälkeen tapaturmailmoitus opintotoimistoon.

 
Koulun ja kodin välinen yhteistyö

Turvallinen oppimisympäristö rakennetaan kodin ja oppilaitoksen välisessä yhteistyössä. Yhteistyötä tukevat muun muassa yhteydenotot kotiin, huoltajien yhteydenotot ja tapaamiset, kotiväenillat sekä avoimet ovet. Yhteistyö alkaa siinä vaiheessa kun aloitat opiskelusi ja jatkuu koko opiskelun ajan. Myös huoltajia kannustetaan olemaan aktiivisesti yhteydessä opintoluotsiin.

WinhaWilhon kautta huoltaja / vanhemmat voivat seurata opiskelijan opiskelussa etenemistä ja poissaoloja sekä näkevät opiskelijan henkilökohtaiset opiskelusuunnitelmat. Lisätietoa redu.fi/winha -sivulta alkaen.

 
Vaikuttaminen, vapaa-aika ja viestintä

Jokaisessa toimintayksikössä on opiskelijaraati, jonka kautta voit vaikuttaa opiskelua koskeviin arkisiinkin asioihin. Opiskelijoidemme ääntä pitää kuuluvilla ja vapaa-ajantoimintaa järjestää oppilaskunta. Jokainen opiskelijamme on sen jäsen. Useimmissa kunnissa toimii nuorisovaltuusto, johon myös opiskelijoitamme kuuluu. Sen tärkein tehtävä on vaikuttaa paikkakunnalla nuoria koskeviin asioihin. Lisätietoa opiskelijaraadeista redu.fi/opiskelijaraati -sivulta alkaen.

Asuntoloissa järjestetään ohjattua vapaa-ajantoimintaa, johon voivat osallistua kaikki opiskelijat. Lisäksi Lapin nuorten tieto- ja neuvontapalvelu järjestää monipuolista nuoriso- ja vapaa-ajantoimintaa.

Opiskelijoillemme tarkoitettuja uutisia löydät Internet-sivuiltamme sekä Facebook-ryhmistämme. Kuntayhtymän opiskelijoille on lisäksi Opiskelijan omat sivut. Ne on tarkoitettu vain meillä opiskelevien käyttöön ja sivuille pääset vain omilla tunnuksillasi. Voit muun muassa keskustella opiskeluun liittyvistä asioista muiden opiskelijoiden kanssa tai lukea kuulumisia.

 
Laatu - osallistu ja vaikuta

Oppiminen tapahtuu sinussa - opiskelijana olet oman oppimisesi paras asiantuntija. Me Edulapin oppilaitoksissa ja oppisopimuskoulutuksessa järjestämme sinulle tilaisuuden oppia, hankkia osaamista ja kehittää ammattitaitoasi. Oppiminen, työnsaanti ja työelämässä menestyminen ovat laadukkaan koulutuksen ja sinun yhteistyön tulosta. Laadukkaan koulutuksen ja oppimisen taustalla on kannustava ilmapiiri, joissa keskustelut, palautteet ja ideat ovat luonteva osa arkea. Laadukkuus edellyttää myös suunnitelmallisuutta, järjestelmällisyyttä ja avoimuutta.

Äänesi ja mielipiteesi ovat meille tärkeitä toimintamme laadun kehittämistyön kannalta. Tästä syystä pyydämme sinua vastaamaan opiskelijapalautekyselyihimme. Voit myös tehdä aloitteita mistä tahansa opiskeluusi liittyvästä asiasta yleispalautteellamme. Tehokkain vaikuttamisen tapa on osallistuminen. Voit esim. osallistua toimintayksikkösi opiskelijaraatitoimintaan, jossa mm. käymme läpi opiskelusi kannalta tärkeitä asioita ja palautteita läpi. Anna palautetta, arvioi ja kehitä sekä toimi arvojen ja pelisääntöjen mukaan. Siten kannat oman kortesi kekoon!

Lisätietoa opiskelijaraadeista redu.fi/opiskelijaraati -sivulta alkaen ja laadunhallinnasta ja palautejärjestelmistä redu.fi/laatu -sivulta alkaen.

 
Järjestyssäännöt

Hyvän opiskelu- ja työilmapiirin sekä työturvallisuuden luomiseksi ja ylläpitämiseksi on tärkeää noudattaa yhteisiä sääntöjä. Käytöstapoihin kuuluu myös asiallinen pukeutuminen opetus- ja harjoittelutilanteissa, mikä tarkoittaa erityisesti turvallisuusohjeiden huomioimista sekä ammatille ominaisen pukeutumisen noudattamista.

Tiesithän, että tupakointi ja kaikenlaisten tupakkatuotteiden käyttö ja käsittely on kiellettyä kaikissa Edulapin oppilaitosten sisätiloissa ja ulkoalueilla sekä niiden alueiden ulkopuolella tapahtuvissa opetustilanteissa sekä työmailla. Jokaisella henkilökuntaan kuuluvalla on velvollisuus puuttua järjestyssääntörikkomuksiin. Järjestyssäännöt löydät redu.fi/jarjestyssaannot -sivulta.